ODS na Vysočině nominuje do čela strany současného předsedu Fialu

02.11.2019

Zpravodajství ČTK | Rubrika: pol pod


Jihlava 2. listopadu (ČTK) - Občanská demokratická strana na Vysočině dnes na regionálním sněmu nominovala na předsedu strany dosavadního šéfa Petra Fialu. Podpořila ho drtivá většina hlasujících, řekl ČTK krajský předseda, senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Volební kongres ODS se uskuteční v lednu příštího roku v Praze.

"Nepočítal jsem to, ale řekl bych, že jsme Petra Fialu nominovali téměř jednomyslně," řekl Vystrčil. Nominaci na první místopředsedkyni získala na Vysočině Alexandra Udženija, jako místopředsedové jsou v kraji nominovaní Martin Baxa, Martin Kupka a Miloš Vystrčil.

Fiala získal svůj první mandát předsedy v roce 2014 na volebním kongresu v Olomouci. Očekává se, že ODS povede i do příštích sněmovních voleb v roce 2021, v nichž chce být hlavním vyzyvatelem premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Pětapadesátiletý Fiala se stal poprvé předsedou ODS v lednu 2014. V té době byl vedením strany pověřený Martin Kuba, když v červnu 2013 rezignoval Petra Nečas.

Při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 získali občanští demokraté 11,32 procenta hlasů. Vyneslo jim to 25 mandátů, o devět víc než po volbách v roce 2013, kdy je volilo 7,72 procenta voličů. Podle říjnového průzkumu CVVM by stranu volilo 13,5 procenta voličů.

O nominacích budou rozhodovat i další regionální sněmy. Plzeňský se sejde v pondělí.

Přílohy