ODS na Vysočině žádá, aby Pavlík dokázal, že nebyl v milicích

02.11.2016

Zpravodajství ČTK | 17:54 | Rubrika ČTK: pol pod


Jihlava 2. listopadu (ČTK) - Krajští zastupitelé za ODS na Vysočině žádají, aby náměstek hejtmana Josef Pavlík (ANO) nejpozději do příští schůze zastupitelstva, která bude 22. listopadu, jednoznačně vyvrátil, že nebyl členem Lidových milicí. Odvolávají se na dokumenty zveřejněné na serveru obcasnik.eu, které podle nich jeho členství dokazují. Pavlík svoje členství v milicích popírá.
Odvolává se na negativní lustrační osvědčení ze svého působení na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně a na bezpečnostní prověrku na stupeň "vyhrazené". "O kopii prověrky jsem požádal, ale zatím jsem ji nedostal. Nepodepsal jsem žádný dokument, který by prokazoval, že jsem byl členem Lidových milicí," řekl dnes ČTK Pavlík. Podle něj jde ve zmíněných dokumentech pouze o jednostranné konstatování tehdejší základní organizace KSČ. Jako v řadě jiných případů mohl být občan někde evidován, aniž by o tom sám věděl, řekl Pavlík.
"Nalezený dokument potvrzuje členství Josefa Pavlíka v Lidových milicích. Pro další podrobnosti je potřeba získat svědectví pamětníků či nové dokumenty," uvedl pro obcasnik.eu historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek.
Pavlík pokládá materiály za nedůvěryhodné, míní, že jde o prohlášení orgánů totalitní strany, které si zřejmě chtěly tímto vylepšit výsledky vlastní činnosti. "Nebyl jsem na žádném setkání Lidových milicí, nezúčastnil jsem se výcviku, nejsem si vědom, že bych byl jejich členem," zopakoval Pavlík.
Několik dnů po krajských volbách vyšlo najevo, že lídr hnutí ANO na Vysočině Pavlík zatajil své členství v KSČ. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích. "Je to již dávno, už si na to přesně nevzpomínám. Vždyť od té doby uplynulo 30 let. Byl jsem tam jen několik měsíců," sdělil tehdy Pavlík regionálnímu tisku.
Při předvolební besedě s krajskými lídry při otázce na svou politickou minulost a případné členství v milicích Pavlík řekl, že je v politice úplně nový a nikdy se neangažoval. Uvedl, že až od roku 2013 je sympatizantem hnutí ANO a od února 2015 jeho členem. Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva byl Pavlík přímo dotázán, zda informace o svém členství v milicích může vyvrátit. Odpověděl, že si toho není vědom. Následně byl zvolen náměstkem hejtmana s odpovědností za majetek a finance.
"Členové klubu ODS považují za nemožné, aby správcem veřejného majetku a financí byl člověk, který opakovaně lže nebo alibisticky sděluje, že si zásadní věci neuvědomuje," uvedl předseda zastupitelského klubu senátor Miloš Vystrčil. Pokud Pavlík a hnutí ANO výše uvedené skutečnosti nevyvrátí nebo situaci nevyřeší odchodem Pavlíka z krajské rady, opustí ODS krajskou koalici a zároveň navrhne odvolání Pavlíka z pozice náměstka hejtmana Kraje Vysočina.
Krajskou koalici na Vysočině tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.
Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu je také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Přílohy