ODS nového premiéra nenavrhla, vyjednávací tým už má

17.06.2013

aktualne.cz | Rubrika: Politika - Domácí | Strana: 0 | Autor: Jakub Novák


Pondělní jednání výkonné rady strany zatím velké změny nepřineslo

Praha - Výkonná rada ODS pověřila své grémium jednáním o vládě, v jejímž čele by měl být premiér nominovaný ODS. Vláda by v této formě měla fungovat až do termínu regulérních voleb.

Konkrétní návrhy na nového předsedu vlády ale zatím nepadly. "Nezabývali jsme se v tuto chvíli žádnou personální nominací," řekl po jednání výkonné rady místopředseda strany Martin Kuba.

"Úkolem grémia je najít někoho, kdo chce a kdo je chtěn, nechtějte ale však nyní žádná konkrétní jména," doplnil ho ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Po pondělním jednání nejvyššího orgánu strany je tak jasné, že minimálně několik dní bude největší koaliční strana bez jasného lídra. Samotné jednání však podle jednoho z jeho účastníků bylo "úplně na pohodu, rychlé a konstruktivní".

Také další z účastníků, senátor Miloš Vystrčil z Vysočiny, označil průběh jednání za velmi racionální a poměrně rychlé. Po projevu nyní již bývalého předsedy Nečase následovala diskuse, kde již od začátku panovala shoda na tom, že se nebudou řešit konkrétní jména.
Vystrčil: Chceme nejprve znát své mantinely

"Před dalším vyjednáváním bude daleko lepší vědět, jaké jsou mantinely, a teprve na základě nich vybírat konkrétní jméno. Jsme si vědomi toho, že ODS není stranou, která si nyní může klást nějaké podmínky, musíme k tomu přistupovat racionálně," konstatuje Vystrčil.

"Řešení jmen není na pořádku dne. Grémium nyní vládne poměrně širokým mandátem pro vyjednávání s koaličními partnery," dodává.

Přílohy