ODS se rozloučí s Albatrosem, musí se stěhovat do levnějšího

27.03.2014

Hospodářské noviny | Rubrika: Česko | Strana: 5 | autor: Kateřina Surmanová, Aleš Měřička


Hospodaření politických stran

Do 1. dubna odevzdávají všechny strany finanční zprávy do sněmovny ČSSD a lidovcům se daří být v plusu, ANO a ODS musejí začít šetřit

Občanské demokraty letos čeká druhé stěhování. Nejdřív museli kvůli jednocifernému výsledku ve sněmovních volbách opustit prostorné kanceláře poslaneckého klubu a přesunout se do podkroví. Teď budou ze stejného důvodu měnit i sídlo strany. „Chceme opustit Albatros a přestěhovat se do skromnějších prostor,“ řekl HN Miloš Vystrčil, místopředseda ODS. Ředitel kanceláře už dostal úkol, aby se o nalezení vhodného pronájmu postaral.
Do kancelářské budovy Polygon na pražském Pankráci se ODS přesunula před čtyřmi lety, když prodala sídlo na Jánském vršku. Za utržených 139 milionů splatila i dluhy z kampaně do sněmovních voleb. Teď bude peníze zase potřebovat, protože po volebním debaklu a skandálu kolem pádu vlády Petra Nečase od strany odpadla část sponzorů.
Výroční zprávu o svém hospodaření ODS nemá ještě hotovou, čas má stejně jako další strany do 1. dubna. Už teď ale ví, že se bude muset uskromnit. Nové vedení osekalo počet zaměstnanců a zrušilo oblastní manažery. „Staráme se i o úspory na běžném provozu, například jestli je potřeba všechno tisknout,“ dodal Vystrčil.
Už předloni skončila strana ve ztrátě přes 43 milionů. Tehdy dostala od státu 120 milionů a přes 95 milionů od sponzorů. Letos státní příspěvek činí polovinu a Vystrčil naznačuje, že ubylo také dárců. Přitom právě na ně financování ODS tradičně spoléhalo.
Uskromněné rozpočty Skromnější provoz naopak už přinesl výsledky na účtech ČSSD a lidovců, kteří zároveň výsledky svého hospodaření zveřejnili už před zákonným termínem. Obě strany skončily v plusu, sociální demokraté jsou v plusu 35 milionů, lidovci dvacet. Zároveň se jim podařilo umořit část partajních dluhů, KDU-ČSL dokonce hodlá do konce roku zaplatit všechny své závazky.
Lídr Pavel Bělobrádek přebíral stranu před čtyřmi lety se čtyřicetimilionovým dluhem. Musel propouštět, zlevnit provoz, vydávat méně na kampaně. „Nebylo to příjemné, dokončoval jsem propouštění šedesáti procent zaměstnanců,“ vzpomínal.
Letos mohou být lidovci ve výdajích velkorysejší. Oproti předloňskému roku, kdy od státu inkasovali 27,1 milionu, si loni odnesli bezmála 63 milionů. Roste i příjem od dárců. Nejštědřejší k nim loni byl developer Luděk Sekyra – na stranický účet poslal tři miliony, tedy čtvrtinu darů od fyzických osob. Lidovcům začal přispívat v roce 2011, po nástupu Bělobrádka na pozici předsedy. „Mám v nové vedení důvěru. Souvisí to i s orientací celé strany, patří do sněmovny,“ vysvětlil HN Sekyra.
Sociální demokraté naopak zaznamenali propad darů, i když partaj tradičně žije především ze státních příspěvků. Když se odečtou vzájemné pohledávky s její vlastní firmou Cíl, předloni dostala ČSSD darem 12 milionů, loni jen čtyři. „Pro nás byly dary vždycky okrajová záležitost,“ říká k tomu Martin Starec, který zodpovídá za hospodaření a poslední tři roky vede sociální demokraty k úsporám.
V opačných hodnotách však skončil třetí partner stávající koalice. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš odhadl ztrátu na 40 milionů. Zatímco ČSSD dala na sněmovní kampaň 87 milionů, Babiš jich utratil 119. „Státní příspěvek nám to nepokryl, musíme šetřit,“ komentoval červená čísla. Podle přehledu dárců na webu hnutí většinu sponzorů tvoří jeho firmy.

***

Hospodaření politických stran (údaje v mil. Kč) Politické strany mají povinnost zveřejnit své hospodaření do konce března, zatím tak učinily ČSSD a KDU-ČSL.

Přílohy