ODS ukončila krizi, na odpověď čeká

17.01.2013

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 11 | autor: (pch)


JIHLAVA – ODS Jihlavska je opět kompletní. Oblastní sněm v úterý 15. ledna v Jihlavě zvolil novou oblastní radu, v níž se objevily i staronové tváře. Na osvědčené jméno účastníci sněmu vsadili také při obsazení předsednické funkce. Tu bude zastávat senátor Miloš Vystrčil. Co na to členská základna, se teprve ukáže.
„Věřím, že klidně proběhnuvší oblastní sněm uzavřel období poměrně překotných změn v ODS na Jihlavsku. Důvěra v komunální politiky ODS a jejich schopnosti je jednou z posledních jistot a zároveň i nadějí ODS. Je proto potřeba v této oblasti napnout všechny síly a pracovat,“ uvedl Miloš Vystrčil po svém zvolení.
V čele oblastního sdružení nahradili někdejší představitele „jihlavské nové vlny“ (Michala Zigla, Jana Tesaře, Františka Strnada, Petra Koláčka, Martina Hájka a Lea Švančaru) Jan Dršata, Vladimír Bílek, David Beke, Eva Krpálková, Roman Křivánek a Vladimír Hink.
Sněm zároveň doplnil oblastní radu o chybějící dva členy z nejihlavských místních sdružení (Petra Jelínka za Třešť, Zdeňka Geista za Polnou). Oblastní rada je tím pádem v plném počtu třinácti členů. V ODS Jihlavska se tak opět objevuje někdejší primátor Jihlavy a poslanec, který v roce 2010 neobhájil mandát z druhého místa kandidátky kvůli preferenčním hlasům, ale i muž, který ODS po tzv. sarajevském atentátu opustil a stal se regionálním šéfem Unie svobody.

V dubnu bude jasno

Jak na bouři v jihlavské ODS, ale i na celostátní aktuální situaci ve straně občanských demokratů zareaguje členská základna, zatím není jasné.
„Úbytek počtu členů je zatím víceméně přirozený, tedy registrujeme zejména odchody v případě úmrtí či odstěhování. Konec členství formou vrácení stranické knížky je spíše ojedinělou záležitostí. Z praxe je však známo, že členové stran nejčastěji řeší tuto věc přes členské příspěvky, které se platí vždy na rok, a to do konce března. V dubnu tedy budeme vědět víc,“ řekl regionální manažer strany Jaroslav Makovec.
Dlouhodobé rozpory v ODS Jihlava, které postupně přešly z ideových střetů do osobní roviny, vygradovaly v závěru roku 2012. Tehdy na protest proti tomu, že jihlavští zastupitelé za ODS hlasovali v rozporu s usnesením vedení místní organizace, téměř celé její vedení odstoupilo.

Přílohy