ODS v Senátu nepřekazila projednávání protivládní petice

29.02.2012

Zpravodajství ČTK | 11:05 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 29. února (ČTK) - ODS podle očekávání nepřekazila ČSSD projednávání protivládní petice na dnešní schůzi Senátu. Podle občanských demokratů Senát postupuje v rozporu se zákonem o petičním právu, neboť nebyl adresátem této petice. Sociální demokraté oponovali s tím, že horní komora má na projednání petice právo.

Občanští demokraté argumentovali tím, že adresátem petice byla sněmovna a Senát dostal pouze kopie, nikoliv originály podpisů jejích signatářů. "Mě překvapuje, že tady zákon o peticích je nedodržen. Připadá mi, že Senát se posunuje někam do dolních pater české politiky. A nejenom politiky," uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach namítl, že horní komora může projednávat "třeba vyhlášku z horní dolní". "Právem Senátu je zabývat se čímkoliv, o čem se rozhodne, že se zabývat chce," prohlásil. Předseda senátního petičního výboru Jaromír Jermář (ČSSD) připomněl, že Senát se v minulosti zabýval i peticemi adresovanými vládě, například peticí proti sloučení Státní opery Praha s Národním divadlem. Jermářův výbor by se ale podle Miloše Vystrčila (ODS) proto měl do budoucna lépe zabývat tím, zda petice splňuje všechny náležitosti, jak mu ukládá zákon o jednacím řádu horní komory.

Petice je namířena proti důchodové reformě, kterou prosadila vládní koalice díky své většině ve sněmovně. Podle ČSSD je nespravedlivá a asociální, neodpovídá ekonomickým podmínkám a doplatí na ni hlavně nejnižší příjmové vrstvy. Sociální demokraté chtějí prostřednictvím Senátu vyzvat parlament, aby spuštění reformy odložil z roku 2013 na povolební rok 2016. Sociálním demokratům by to umožnilo reformu zrušit nebo upravit podle svých představ, pokud by získali navrch i ve sněmovně.

Dalšími body petice jsou nesouhlas s politikou reforem "pro nejbohatší", se zvyšováním DPH a z toho vyplývajícím zdražením zdravotní péče. Petice, kterou podepsalo téměř 91.000 signatářů, končí výzvou vládě Petra Nečase (ODS), aby podala demisi.

Přílohy