ODS zvažuje, že zkusí v rámci Senátu vyvolat jednání kvůli ÚSTR

11.04.2013

Zpravodajství ČTK | 18:48 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 11. dubna (ČTK) - ODS zvažuje, že se pokusí v Senátu vyvolat jednání kvůli výměně ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Neměla by se omezit jen na odsuzující prohlášení, řekl dnes ČTK místopředseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. ODS už odsoudila sesazení Daniela Hermana jako politické rozhodnutí, které provedli členové rady ústavu zvolení levicovým Senátem. ČSSD, která má v Senátu pohodlnou většinu, obvinění odmítla, z politizace celé věci viní naopak ODS.

Předseda poslanců ODS Marek Benda označil odvolání Hermana za důkaz prohlubující se spolupráce ČSSD s KSČM. Za skandál na hranici pracovněprávní odpovědnosti považuje i personální změny, které chystá nová šéfka ústavu Pavla Foglová. Senátor ČSSD Jiří Dienstbier kritiku označil za "pravicový bolševismus" a "vyvolávání antikomunistické hysterie". Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek výtky ODS odmítl jako groteskní.

"Jenom říkat, že to takhle je špatně, je v tuto chvíli málo. Je potřeba ty věci zmapovat a pojmenovat," uvedl k rozhodnutí rady Vystrčil. Formu jednání ale neupřesnil s tím, že se tím bude zabývat senátorský klub. Nepředpokládá ale, že by levice v Senátu umožnila záležitost probrat na schůzi horní komory. "Tam nemáme šanci," uvedl. Jednou z možností by tak mohlo být například veřejné slyšení, dodal.

Herman byl z čela ústavu odvolán ve středu. Radní mu vytýkali především způsob, jakým instituci řídil, a také údajně chaotickou digitalizaci dokumentů. Odvolaný ředitel s rozhodnutím nesouhlasí a označil jej podobně jako premiér Petr Nečas (ODS) za zpolitizované. Za Hermana se postavila část zaměstnanců ÚSTR a odborářů. Radu kritizují jako zpolitizovanou také někteří historici. Předsedkyně rady ústavu Petruška Šustrová podobně jako předseda ČSSD Bohuslav Sobotka údajně zpolitizované rozhodování rady odmítla.

Ze snahy politizovat nezávislou instituci obvinil ČSSD také místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podle něj se komunisté a někteří sociální demokraté pokusili ústav zrušit už po jeho vzniku a nyní do jeho rady "nominovali lidi, kteří ústav na zadání levice zcela rozloží".

Foglová má funkci ředitelky zastávat do vypsání výběrového řízení. Působila jako šéfka Českého centra ve Varšavě, podle Bendy dosud řídila jen tři lidi a je kamarádkou předsedkyně rady Petrušky Šustrové. Foglová předpokládá, jak dnes řekla ČTK, že udělá personální změny v nejvyšším vedení této instituce. Mohlo by patrně jít o dva až tři lidi blízké Hermanovi.

Přílohy