Odstupte, vzkázala jihlavská ODS Dršatovi

31.01.2014

5plus2 | Rubrika: Zaostřeno | Strana: 3 | autor: (jif)


JIHLAVA / Rezignujte na místo v městské radě. To je vzkaz, který vyslala jihlavská místní rada ODS dvěma svým členům – Janu Dršatovi a Erichu Janderkovi. Po prvně jmenovaném navíc požaduje, aby se vzdal členství ve všech orgánech městských společností, do nichž byl za občanské demokraty jmenován.
„Místní rada ODS Jihlava se distancuje od způsobu jednání Jana Dršaty, a to zejména v souvislosti s HC Dukla Jihlava,“ stojí v prohlášení, pod kterým je podepsaný předseda jihlavského místního sdružení a zároveň primátor města Jaroslav Vymazal.
Ten se od svého spolustraníka, který podal trestní oznámení kvůli účetnictví a hospodaření městské společnosti HC Dukla Jihlava, veřejně distancoval také na pondělním setkání příznivců klubu na jihlavském Masarykově náměstí.
„Jde o krok jediného člověka, který nekonzultoval s nikým z městské rady, ani v zastupitelském klubu ODS,“ pronesl Vymazal, jenž však odmítá, že by současná situace nějak souvisela s děním v jihlavské buňce občanských demokratů. V té totiž proti sobě už delší dobu bojuje několik křídel.
Situaci v ní bedlivě sleduje i krajský předseda strany Miloš Vystrčil. Osobně se přišel na začátku týdne podívat i na brífink vedení města a jednatele Dukly Jihlava Bedřicha Ščerbana. „Dění v Jihlavě považuji za vážné. Současný stav je vyvrcholením nespolupráce v zastupitelském klubu ODS,“ myslí si Vystrčil, který je zároveň i místopředsedou celé strany.
Právě malou snahu o spolupráci vytýká Dršatovi. „Nechci nijak zpochybňovat jeho právo podat trestní oznámení, ani soudit, kdo má ve sporu pravdu. Ale považuji za slušné, lidem v radě a zastupitelském klubu oznámit, co chci udělat.“
Oba „rebelové“ se krátce po zveřejnění prohlášení nechali slyšet, že na výzvu nebudou reflektovat a ve funkcích zůstanou.
Problémy v jihlavské ODS se táhnou už několik let. Například vloni na podzim se několik jejích členů, včetně již zmiňovaného Ericha Janderky veřejně vyjádřilo, že ve sněmovních volbách budou volit jinou stranu.

***

Prohlášení Místní rady ODS

• Místní rada ODS Jihlava se distancuje od způsobu jednání Jana Dršaty, a to zejména v souvislosti s HC Dukla Jihlava. • Místní rada ODS Jihlava vyzývá radní za ODS Jana Dršatu a Ericha Janderku, aby do 31. ledna 2014 rezignovali na své členství v Radě města Jihlavy a aby nadále svými kroky nepoškozovali ODS. • Místní rada ODS Jihlava vyzývá Jana Dršatu, aby do 31. ledna 2014 rezignoval na členství ve všech orgánech městských společností, do kterých byl za ODS nominován.

Přílohy