Okolnosti výkonu funkce prezidenta prověřuje policie

20.10.2021

TV Nova | 17:00 | Pořad: Odpolední Televizní noviny   


Petra KŘIVKOVÁ SVOBODA, moderátorka
--------------------
Za trestné činy proti republice, na jejichž možné spáchání v okolí prezidenta, upozornila policie, hrozí desítky let vězení i doživotí. Ve Snídani s Novou to řekl ústavní právník Aleš Gerloch. Šéf Senátu Miloš Vystrčil dnes vyzval k rezignaci hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Aleš GERLOCH, ústavní právník
--------------------
Těch trestných činů je několik, je tedy otázka, jak bude formulována skutková podstata trestného činu, v čem tedy to jednání vlastně mělo konkrétně spočívat. Začalo se včera mluvit o sabotáži. Tam samozřejmě by se jednalo o mimořádně závažný trestný čin, o vině a trestu rozhodují soudy, nikoliv policie, ale ty tresty se pak pohybují v desítkách let, případně až do konce trestu doživotním.

redaktor
--------------------
Po premiérovi Andreji Babišovi a lídrovi koalice Spolu Petru Fialovi se k výzvě k rezignaci hradního kancléře Mynáře přidal i předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu za ODS
--------------------
Jak já jsem se předběžně na to ptal. By to byl premiér, do jehož kompetence by případně náleželo i odvolání pana kancléře. Já za sebe si ale myslím, že by bylo mnohem lepší, kdyby pan kancléř sám zvážil tu situaci, která vznikla a podle toho se zařídil.


redaktor
--------------------
Vystrčil se také vyjádřil k aktivaci čl. 66.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu za ODS
--------------------
My považujeme za důležité, aby než k němu dojde, tak došlo k aktualizaci té informace o tom, zda zdravotní stav pana prezidenta se nezlepšil a ten čas, kdyby k tomu mělo dojít, je někdy, řekněme, kolem 8. listopadu. První by to případně mohl být Senát a potom Poslanecká sněmovna.

Přílohy