Omezování výdajů na volební kampaň se v Senátu odkládá do března

30.10.2013

Zpravodajství ČTK | 16:39 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm
 


Praha 30. října (ČTK) - Schvalování novely o omezení výdajů při volebních kampaních Senát opět odročil, tentokrát do konce března. Chce vyčkat, s čím přijde nová vláda. Horní komora o tom dnes rozhodla na návrh autora předlohy, senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Novelu zhruba před rokem Senátu vrátila bývalá Sněmovna k přepracování, což je mírnější forma odmítnutí. Poslanci tehdy poukazovali na potřebu vyčkat vládní úpravy. Senátoři poté projednávání pozastavili s cílem vyřešit problematické body navrhované úpravy. Terčem kritiky byl například zamýšlený zákaz sponzorování politických stran firmami.

Miloš Vystrčil (ODS) poukazoval rovněž na to, že výdaje na volební kampaň povoluje předloha jen stranám a kandidátům, neřeší otázku dobrovolníků a netýká se obecních voleb, jen parlamentních a krajských. Odpůrcům se nelíbilo ani to, že by strany nesměly za rok od jednoho dárce dostat více než jeden milion korun, což by znevýhodnilo neparlamentní strany. Parlamentní totiž dostávají od státu navíc příspěvky za zastoupení ve Sněmovně nebo Senátu, a mohou si tak dovolit z veřejných peněz zaplatit další kampaň.

 Novela počítá s tím, že na sněmovní a evropské volby by strany mohly dát nejvýše 80 milionů korun ročně. Za kampaň pro krajské volby by měly zaplatit nejvýše sedm milionů korun v každém kraji, celkem tedy 91 milionů korun. V případě senátních voleb má stranický limit představovat tři miliony korun ročně na obvod, tedy 81 milionů korun vzhledem k tomu, že senátní volby se konají každé dva roky ve 27 obvodech. Návrh stanoví limit i pro samotné kandidáty na 300.000 korun. Nestranický kandidát na senátora by pak mohl na kampaň dát 3,3 milionu korun.

Přílohy