Omezuje kraj kontrolu? Míč je na straně vnitra

04.04.2014

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 12 | autor: Jana Pechová


Obří spor se rozhořel mezi koalicí (ČSSD, KSČM) a ODS v zastupitelstvu Kraje Vysočina kvůli postoji k zásadám kontrolní činnosti výborů zastupitelstva. Ačkoli totiž nad pravidly schválenými koalicí vyjádřilo pochybnosti i Ministerstvo vnitra ČR, koalice nevyhověla žádosti klubu ODS platnost pravidel aspoň pozastavit a návrh vůbec nezařadila na program jednání.
Klub ODS byl už vloni v prosinci při jejich schvalování proti s argumentem, že jde o dokument připravený nekvalitně a v některých částech je v rozporu se zákonem o krajích. Občanským demokratům vadí hlavně to, že výbor nově potřebuje ke kontrole svolení zastupitelstva.
„Ze zákona mj. vyplývá, že hejtman či jeho náměstci nebo ředitel úřadu nesmějí být členy těchto výborů,“ upozornil Právo zastupitel ODS a senátor Miloš Vystrčil. Sám o názor požádal Ministerstvo vnitra ČR, a to skutečně adresovalo kraji výhrady a vyžádalo si podklady.
„My ale neříkáme, že kraj nemá pravdu, je to zatím tvrzení proti tvrzení. Jen je divné, že koalice odmítá zásady pozastavit a raději riskuje, že se porušuje zákon,“ dodal Vystrčil.
Nahrávku na smeč poskytl sám ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Ministerstvu totiž vedle zaslání požadovaných podkladů odpověděl, že kraj má jiný právní názor. K takové formulaci mu však chybělo oficiální stanovisko zastupitelů, což s omluvou uznal.
Názor samosprávy nemůže zrušit ani Ministerstvo vnitra, to má pouze možnost v případě konfliktu se zákonem takový názor pozastavit a dát lhůtu k nápravě. „A pokud by samospráva domněle chybný krok nenapravila, přišel by na řadu soud,“ popsal Kadlec mechanismus.
Hejtmanův náměstek Vladimír Novotný připomněl, že na kontrolní činnosti výborů se fakticky nic nezměnilo. „Zásady vždycky nějaké platily, je lepší je mít než se opírat jen o kontrolní řád,“ zdůvodnil, proč v koalici nebyla vůle pro pozastavení zásad. Jak naznačil, komplikace by přinesl spíš opak – řídit se kontrolním řádem je prý složité a zdlouhavé. Náměstek Novotný se postavil také za ředitele úřadu. „Vyjádřil se špatně, ale záměr to podle mě nebyl. Já jsem to věděl, stejně jako účastníci jednání kontrolního výboru,“ poznamenal.
Obě strany nyní čekají na stanovisko Ministerstva vnitra ČR.

Přílohy