Opozice chce nové volby a rezignaci Nečase, ten to odmítl

13.06.2013

Zpravodajství ČTK | 18:59 | Rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 13. června (ČTK) - Opoziční představitelé začali kvůli k dnešním zásahům Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v sídle vlády požadovat rezignaci premiéra Petra Nečase (ODS). Žádají také vyhlášení předčasných voleb. Nečas už ale oznámil, že nemá důvod uvažovat o své rezignaci, a tím i o pádu vlády, neboť nemá informace prokazující trestnou činnost svých spolupracovníků.

"ČSSD pokládá zveřejněné informace médií o zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v budově úřadu vlády a o údajném zadržení řady představitelů ODS za velmi závažné," uvedl v prohlášení předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) pak přímo vyzval vládu k demisi, neboť policie by neprováděla akci na úřadu vlády, pokud by k tomu neměla pádné důvody. Podle šéfa Senátu by se nyní těžko dalo sestavit novou koalici, která by získala podporu Sněmovny. Jediným řešením jsou proto demokratické a čisté volby na základě dohody politických stran. "Rozhodující slovo by v této situaci měl sehrát prezident," dodal Štěch.

Ve volání po nových volbách nezůstal sám. "Podle všeho budou předčasné volby. Já si nedovedu představit, že by premiér poté, co mu zavřeli vrchní ředitelku (Janu Nagyovou), zůstal ještě premiérem. Ale dočkat se můžeme všeho možného, nevylučuji nic," řekl ČTK stínový ministr financí Jan Mládek. "To by mohly být volby koncem srpna nebo začátkem září," uvedl na svém facebookovém účtu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Bez předčasných voleb se situace nedá řešit ani podle dalšího místopředsedy sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka, podle kterého by se na nich však měly dohodnout parlamentní strany. Na tahu je nyní prý premiér a vládní strany. K předčasným volbám se kloní i někdejší premiér a nynější předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Jsou pro ně také Věci veřejné, podle nichž je jediným správným řešením konec současné vlády.

To si myslí i KDU-ČSL. "Konec éry kmotrů a mafianizace veřejného života musí provázet i odchod současné vládní koalice. Po přechodné období do voleb může zemi řídit úřednický kabinet," uvedl v prohlášení šéf strany Pavel Bělobrádek, který také ocenil kuráž policie a státního zastupitelství.

Předseda KSČM Vojtěch Filip očekává, že premiér policejní zásahy vysvětlí v Poslanecké sněmovně. "Musí jistě vědět minimálně o důvodech, respektive podnětech, které k takovému zásahu policejní složky a státní zastupitelství vedly," uvedl v prohlášení Filip, podle něhož je zásah policie na úřadu vlády krok, který se nemůže stát úplně v každém státě.

Místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil podobně jako další politici vytkl policii, že zatím nesdělila konkrétní důvody zásahu ani podezření ze spáchání trestních činu, kvůli kterým akci provedla. Postup premiéra proto chápe. Předseda vlády a ODS by ale měl "vyvodit odpovědnost" v případě, pokud se ukáže, že pro zadržení jeho blízkého spolupracovníka existují vážné indicie a důvody.

Bývalý žalobce a senátor Miroslav Antl (za ČSSD) k výhradám vůči nedostatku informací poznamenal, že "politici by se neměli k práci policie a státního zastupitelství kriticky vyjadřovat". Narůstající aktivita policejních orgánů a zejména státních zástupců je začátkem prosazování spravedlnosti, doufá Antl.

Policisté od noci na dnešek zasahovali na úřadu vlády a řadě dalších míst včetně ministerstva obrany. Mezi zadrženými jsou kromě Nagyové také šéf úřadu vlád Lubomír Poul, bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř nebo exministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Přílohy