Oslava 30. výročí otevření „nové“ mateřské školy ve Slavonicích se vydařila

15.07.2013

Jindřichohradecký deník | Rubrika: Jindřichohradecko - U nás doma | Strana: 8 | autor: Vítězslava Benešová a Milena Novotná


Slavonické předškolní vzdělávání žije především současností, má však své kořeny v historii. Je to historie delší než stoletá. První zmínka o předškolním vzdělávání ve Slavonicích je z roku 1900. Mateřská škola Slavonice je v současnosti jedinou mateřskou školou ve městě. Je mladá, dynamická, v pohybu a navíc nově oděná do krásného renesančního hávu. Tak o ní hovořili návštěvníci z blízkého i dalekého okolí. Její nová tvář nejvíce překvapila ty, kteří ji opustili před několika lety.
V tomto roce slaví „nová“ mateřská škola ve Slavonicích krásných 30 let. V rámci oslav jsme připravili na poslední měsíce tohoto školního roku pestrý program nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Kromě dopoledních kulturních, sportovních a vzdělávacích aktivit připravily učitelky ve všech třídách odpolední zážitkové programy, aby se mohly zúčastnit i rodiny dětí. Vyvrcholením oslav byla „Zahradní slavnost“, kterou připravilo vedení školy spolu se zaměstnanci. Zahradní slavnost nebyla určená jen rodinám dětí, které navštěvují mateřskou školu, ale i bývalým předškolákům, zaměstnancům, zástupcům města a kraje, spolupracovníkům školy a všem jejím příznivcům. Dopoledne tohoto slavnostního dne patřilo především budoucím školákům. Loučili se se svými mladšími kamarády,učitelkami a školkou. Na památku si domů odnášeli pohádkovou knížku, kterou si už zanedlouho budou umět sami přečíst.
Hned po obědě se děti spolu se svými rodinami rozběhly po zahradě, kde herci Divadla Studna spolu s učitelkami připravili několik zábavných her. Hry prověřily zdatnost, zručnost a postřeh dětí i soutěživých dospělých.
Hlavní část programu zahájily Mini Berušky – nejmladší mažoretky z dačického regionu. Své sportovně taneční dovednosti v tomto oboru nám předvedla i děvčata slavonické MŠ. Poté ředitelka školy Vítězslava Benešová přivítala hosty, vyjádřila poděkování sponzorům a zhodnotila dosavadní „život“ a činnost školy.
Významným hostem oslav byl senátor Miloš Vystrčil, který ve svém příspěvku pozdravil děti ze všech šesti tříd podle třídních názvů, a tím dokázal, jak pečlivě se o školku zajímal. Za město Slavonice promluvil místostarosta Hynek Blažek, který pro změnu oslovil především rodiče. Svou účastí podpořili tuto akci i radní a zastupitelé města, sponzoři, bývalí zaměstnanci školy a široká veřejnost. Po tomto krátkém úvodu vyzvala ředitelka školy pana senátora a pana místostarostu k vysazení pamětního stromu. Oba se za pomoci dětí zhostili tohoto úkolu velmi zkušeně a zodpovědně a okrasná jabloň tak bude všem připomínat nejen 30. výročí otevření MŠ, ale také příjemně strávený den při jeho oslavách. Sotva byl pamětní strom zasazen, už jeden z aktérů Divadla Studna zval všechny na pohádku O Bajajovi. Divadelní představení s unikátními obřími loutkami se odehrávalo v prostředí školní zahrady, která patří svou úpravou k nejlépe hodnoceným v regionu. Celé vystoupení bylo pojato tak, aby pobavilo nejenom děti, ale i dospělé diváky.
Po veselé pohádce se šťastným koncem byli účastníci oslav pozváni k prohlídce prostor školy, kam může docházet až 120 dětí. Díky autorským malbám akademické malířky Zuzany Krajčovičové se třídy postupně proměňovaly v barevná, veselá a pro děti určitě nevšední místa. Také celá budova školy za uplynulých 30 let výrazně změnila svůj vzhled, ale její úloha zůstala stejná. Pomáhá malým dětem objevovat okolní svět, věřit ve své schopnosti a získávat zdravé základy pro další život. Děti zde mají možnost vzdělávat se, ale také si užívat zábavu a nejrůznější tvůrčí činnosti. Ve všech třídách byly připraveny tematicky laděné výstavy, např. ekologie pro předškoláky, retrohračky, nejnovější didaktické pomůcky, školní fotoalba a kroniky.
Po skončení zahradní slavnosti proběhla druhá část oslav – setkání současných a bývalých zaměstnanců školy. Zavzpomínat si a dozvědět se novinky nejen o škole přišlo přes čtyřicet zaměstnanců. Součástí společného setkání byl křest nově vydaných metodických publikací Korálky poznání a Voňavá tajemství. Autorkami těchto publikací jsou učitelky Mateřské školy Slavonice. Korálky poznání ilustrovala Marie Pytlíková, která před léty navštěvovala tuto MŠ. Voňavá tajemství učitelky spoluvytvářely s malířkou a spisovatelkou Vítězslavou Klimtovou. Její půvabné ilustrace a pohádky o skřítcích a bylinkách jsou originální motivací pro aktivity s dětmi. Z publikací nyní mohou čerpat inspiraci pro přirozené vzdělávání a hry s dětmi také ostatní předškolní a školní zařízení po celé ČR, a to je dobrá reklama nejen pro mateřskou školu, ale i pro město Slavonice.
A jak byla oslava 30. výročí školy hodnocena? Pan senátor mimo jiné napsal: „Pro mě bylo setkání s Vámi, Vašimi spolupracovníky, dětmi, rodiči i všemi dalšími velmi příjemné i poučné. Školka na mě působila přátelsky a vstřícně, líbil se mi Váš přístup k jejímu řízení. Přeji Vám i Vašim spolupracovníkům i žáčkům, aby se Vám nadále dařilo a mohli jste školku a její činnost podle svých představ rozvíjet“.
Jeho slova pak doplnila i ředitelka školy: „Školu nedělá jen krásná budova, ale hlavně to, co je uvnitř. A to jsou děti, učitelé a zaměstnanci školy. Díky společné práci celého kolektivu jsme schopni podat kvalitní výkony během celého roku. Za to patří všem zaměstnancům velké uznání. Chtěla bych vyzvednout i spolupráci s městem, kde vždy nacházím pochopení a vím, že nebýt prozíravých radních, tak bych těžko mohla dotáhnout školu tam, kde je dnes. Hodně mateřských škol jsem navštívila, ale věřte, že tato naše slavonická má co nabídnout a buďme na ni právem pyšní.“

Přílohy