Osobnosti mluví online o odvaze

15.04.2021

Mladá fronta DNES | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 18 | Autor: (poš)


Konference Broumovské diskuse, která se každoročně koná v listopadu v broumovském klášteře, přichází s online obsahem. Na sociálních sítích uveřejňuje promluvy, v nichž se různé osobnosti zamýšlejí nad tématem nazvaným Hodnoty a společnost. Do videoseriálu se zapojily už dvě desítky lidí, například předseda senátu Miloš Vystrčil, exministr zahraničí Tomáš Petříček, senátorka Miroslava Němcová, neurolog Martin Jan Stránský, komeniolog Jan Hábl, novinář David Klimeš, diplomat Petr Kolář, poslankyně Olga Richterová, filozof Daniel Kroupa, břevnovsko-broumovský arciopat Petr Prokop Siostrzonek. Všichni odpovídají na stejné otázky: Které tři hodnoty vám chybí v současné české a evropské společnosti? Mají být politici nositeli hodnot, a pokud ano, kterých? Jak ovlivňuje koronavirová zkušenost naše hodnoty?

„Hodnotou, které podle mě ubývá, je odvaha, odvaha a ještě jednou odvaha. Odvaha k tomu se omluvit, odvaha říkat nepopulární věci, odvaha hájit svobodu, když se to netýká přímo mě, odvaha být pokorný, když je to potřeba, odvaha dodržovat pravidla nebo přiznat chybu,“ míní například předseda senátu Vystrčil.

Promluvy lze zhlédnout na YouTube kanálu broumovského kláštera nebo na facebookovém profilu konference Broumovské diskuse.

 

7. Broumovské diskuse (online) | Miloš Vystrčil | Klášter Broumov

Přílohy