Ostrá hádka v Partii. Neznáte ani platná opatření, křičel Vystrčil na Okamuru

20.02.2022

cnn.iprima.cz | 12:01 | Rubrika: Partie | Autor: Viet Tran


Předseda Senátu Miloš Vystrčil se ostře pustil do šéfa SPD Tomia Okamury. Opozičního politika v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS zkoušel z platných opatření opírajících se o novelu pandemického zákona. „Která? Tak mi povězte, která opatření platí, která jsou aktivována? Nevíte!“ nešetřil místopředseda ODS Okamuru, podle něhož vládní předloha omezuje ústavní práva občanů.

Okamura je přesvědčen, že to byla právě jeho strana, která dotlačila vládu k úpravám pandemického zákona, například omezení jeho platnosti do listopadu. „Nelze omezovat práva občanů, když žádná pandemie není,“ řekl Okamura v Partii.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil ale odmítl, že by pandemický zákon kohokoliv omezoval na ústavních právech. Naopak vyjádřil pochybnosti, zda Okamura vůbec ví, co je obsahem legislativy. Ve vysílání CNN Prima NEWS začal lídra opozičního hnutí zkoušet z platných opatření. „Můžete mi říct opatření, která jsou využívána? Víte, jaká mimořádná opatření, která se dotýkají občanů, jsou realizována? Povídejte! Která opatření? Mluvte!“ dožadoval se předseda Senátu nebývale tvrdě odpovědi u Okamury.

„Vždyť se to rozvolnilo. Vy dáváte pokuty, zbláznili jste se,“ křičel neméně emotivně šéf SPD. „Ptám se, jestli víte, která opatření jsou ze současného zákona aktivována? Která?“ opáčil Vystrčil se zvýšeným hlasem.

Sněmovna se musela v uplynulém týdnu potýkat s rozsáhlými obstrukcemi ze strany poslanců z hnutí SPD. Ti opakovaně označovali pandemický zákon za totalitní nástroj a převlečený nouzový stav, který bude omezovat práva občanů ČR. Jednání v dolní komoře kvůli opozičním politikům trvala dlouhých 37 hodin, než došlo na schvalování pandemické legislativy.

Vystrčil v Partii nakonec současná opatření sám vyjmenoval: „Jsou pouze dvě, respektive tři – omezení návštěv nemocnic, plošné testování zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách a 28. února končí omezení návštěv hromadných akcí.“

Pandemickou novelu zákonodárci schvalovali v době, kdy vláda Petra Fialy (ODS) protikoronavirové restrikce uvolňuje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve řekl, že zhruba do poloviny března potřebuje zákonný rámec pro opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních, jinak by musel požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

 

Odkaz na článek a záznam celého pořadu Partie Terezie Tománkové.