Pamětní desku Hosovi v Otíně zamýšleli nejdřív na budově úřadu, nakonec je u lípy

03.04.2022

jihlavske-listy.cz | Rubrika: Zprávy | Autor: David Kratochvíl


Přibližně stovka lidí si v sobotu odpoledne nenechala ujít v Otíně u Stonařova slavnostní odhalení pamětní desky místnímu rodákovi Petru Hosovi.

Četař padl ve svých nedožitých pětadvaceti letech 21. března 1995. Nepřežil následky dopravní nehody služebního vozidla v Chorvatsku. V rámci pietního aktu mu vzdali na návsi hold představitelé místního obecního úřadu, sousedního Stonařova, Ořechova, představitelé armády.

Na pietní akt dorazili také předseda Senátu Miloš Vystrčil, hejtman Vítězslav Schrek či Spolek na podporu válečných veteránů. K místu položili věnec. „S plánem mě seznámil pan místostarosta s tím, jestli by obec byla proti, kdyby tu vzniklo pietní místo,“ vzpomíná starosta Jan Vilímek.

Původně byl záměr desku instalovat na budovu obecního úřadu. Nakonec ale došlo k přehodnocení a desku umístili k památné lípě, která byla vysazena podle starosty někdy ve 40. letech minulého století.

„K původnímu místu není ideální přístup, tady si naopak myslím, že to ideální je,“ dodal starosta. Kámen na instalaci desky podle něj obstarával místostarosta Eduard Krainer, který na akci představil svůj první literární počin.

Jde o román Operativec I, pravidlo tří zdrojů. Děj se odehrává na Středním východě a také v České republice. Krainer v knize popisuje rozsáhlou kontrašpionážní a policejní akci operativců a je plný napětí a intrik.

„Měla by to být součást zamýšlené triologie. Postupně příběh dozrál, ale přiznám se, že vždycky jsem chtěl nějakou knihu napsat,“ svěřil se Krainer. Na pietním aktu předseda Senátu Miloš Vystrčil hovořil o poděkování všem těm, kteří se zasloužili o to, že Petru Hosovi bylo vráceno čestné místo v historii nejen obce, ale celého kraje a země.

„Měli bychom si vážit těch, co v mírových silách se sami a dobrovolně rozhodli hájit svobodu a demokratické hodnoty. Zvláště v dnešní době je to velmi důležité,“ řekl na setkání Vystrčil ve svém projevu.

 

Odkaz na článek.

Přílohy