Pandemický zákon neprošel Senátem

10.02.2022

ČT 24 | 22:00 | Pořad: Události, komentáře   


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a teď probereme téma, které si chcete vyříkat, to je tedy pandemický zákon, jehož novelu Senát dnes odmítl, připomínám, že měla rozšířit možnosti vydávání protiepidemických opatření a taky, a to je podstatné, prodloužit účinnost současné normy z konce února na konec listopadu. Předloha se teď tedy vrací do Sněmovny a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že pokud by se nepodařilo do začátku března novelu schválit, musel by požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu, zejména kvůli ochraně rizikových skupin obyvatel.

Vlastimil VÁLEK, ministr zdravotnictví, vicepremiér /TOP 09/
--------------------
Pokud by nebyl od 1. března pandemický zákon, já budu muset vládu požádat o vyhlášení nouzového stavu, protože ta situace se samozřejmě zlepšuje z pohledu dětí, z pohledu škol, my ty opatření uvolňujeme, zlepšuje se z pohledu zaměstnanců, z 18. na 19. končíme plošné testování, ta situace se zlepšuje z pohledu volnočasových aktivit, z pohledu všech možných takovýchhle aktivit, ale posunuje se ten virus směrem k seniorům. To jsem říkal, dlouhodobě to říkají odborníci, je na tom jednoznačná shoda, tzn. nám teď budou postupně narůstat počty hospitalizovaných.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď ještě rychlý pohled na čísla. Tady je vidět, že počty pozitivních případů klesají, ale je důležité říct, že se méně testuje. Tady pak vidíte, že nejvíc nakažených je ve věkové skupině 6-18 let. Zároveň jde ale o skupinu, kde počty případů klesají nejrychleji, zatímco v rizikových skupinách jsou počty nových případů podobné jako před týdnem nebo naopak rostou. A právě rychlejší šíření viru v rizikových skupinách je podle expertů hlavním důvodem, proč přibývají i počty hospitalizovaných. Aktuálně je v nemocnicích zhruba 3 800 lidí. A samozřejmě velká otázka je, co nás čeká dál. Tady vám ukazujeme, s čím počítají predikce Ministerstva zdravotnictví. Obě křivky, tedy ta zelená a modrá, jasně ukazují, že nově hospitalizovaných lidí bude ještě přibývat. Ovšem ať už jde o dolní, či horní hranici toho realistického scénáře, zlom by měl nastat zhruba v polovině února. Pane Vystrčile, k tomu pandemickému zákonu, jak moc těžké to bylo rozhodování? Musel jste se hodně přemáhat, abyste rozhodl tak, jak jste rozhodl?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Bylo to těžké, byl to náročný den, ale vy jste slíbila, že budu moci reagovat na slova pana předsedy Vondráčka, tak já to udělám, protože on řekl, že ANO je opatrné, myslím tím hnutí ANO, a pětikoalice chce rozvolňovat, a to řekl, a jaká je skutečnost? Skutečnost je taková, že pětikoalice chce prosadit prodloužení trvání pandemického zákona za tím účelem, aby mohla platit zhruba do poloviny března, než bude zrušena pandemická pohotovost, mimořádná opatření právě k tomu, abychom zachovali, a vysvětloval jsem proč, bezpečné fungování nemocnic a sociálních zařízení tím, že bude moci díky platnosti mimořádného opatření být pracovní karanténa. To znamená, někdo říká, že chce být opatrný, a přitom když se podíváte, jak hlasuje o té pandemické normě a jejím prodloužení, tak zjistíte, že ANO nebo zástupci zvolení za hnutí ANO ani v Poslanecké sněmovně, ani v Senátu prodloužení té novely toho pandemického zákona nepodpořili. Jinými slovy, tak jak to teda je? Chtějí být opatrní a chtějí, abychom ještě měli k dispozici některá mimořádná opatření, nebo to je celé jinak a už žádný pandemický zákon nechtějí a vlastně by byli rádi, kdyby se přímo rozvolňovalo? Protože musí vědět, že žádnou jinou možnost kromě nouzového stavu nemáme. A pak je tam druhý účel toho pandemického zákona a to je ta podzimní vlna, kdyby přišla, aby tady byl nějaký nástroj, který není tak mohutný, jako je nouzový stav. Takže tolik ode mě, co se týká toho rozhodování, tak to bylo náročné a složité proto, protože vláda měla velmi málo času na to, aby ten pandemický zákon mohla novelizovat a připravit ho, protože předtím se rok a půl nic nedělo nebo rok nic nedělo, to nebyla naše vláda, která to měla předtím připravit, a staly se při přípravě té normy chyby, ta norma je kvalitnější než ta původní, která bude platit do 28. února, mimochodem pro tu původní normu ANO hlasovalo. Ale má své chyby a my jsme se rozhodovali mezi tím, zda skutečně přesto si řekneme, že je to lepší než nic nebo nouzový stav, anebo zda s těmi chybami tu normu budeme schvalovat, a senátoři se potom rozhodovali různě podle toho, jak to cítili. Já to chápu, já jsem si vyhodnotil, že vzhledem k té situaci, ve které se nacházíme, by bylo lepší, kdybychom tu novelu přijali.


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane místopředsedo, poprosím na dálku o reakci plus vám ještě předtím něco přečtu: dosud jsme z pandemického zákona velmi těžili, kdybychom ho měli, museli bychom lidem brát svobodu volně se pohybovat. Démonizovat pandemický zákon není namístě. To říká třeba předseda pirátského klubu Michálek. Démonizujete, pane Vondráčku?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí, předseda ústavně-právního výboru PS /ANO/
--------------------
Já si myslím, že pětikoalici především dohnala vlastní politizace nouzového stavu. Ta hysterická politizace, která tu byla. Nouzový stav není ani dobrý, ani špatný. Je to jenom právní rámec. Pandemický zákon sám o sobě byla znouzectnost. V okamžiku, kdy nám koalice neprodloužila nouzový stav, kdy jsme měli plné nemocnice, umírali lidé, tak jsme během několika dnů připravili pandemický zákon na dobu určitou. I následný vývoj a rozhodování soudů ukázaly, že to nebylo dobré řešení, já to sebekriticky přiznávám, byl jsem jeden z propagátorů té normy uvnitř našeho klubu a měli jsme si tenkrát trvat na svém. V současné době samotní senátoři při té diskuzi označili tu normu za legislativní zmetek. Já se nebudu pouštět do té obsahové stránky, protože nás ta diskuze znovu bude čekat, ale pan předseda jaksi pominul tu hlavní argumentaci. Jestliže se mluví o pojistce na podzim, jestliže se mluví o tom, že ten pandemický zákon v podstatě nemá v době, kdy se rozvolňuje, kdy pandemie podle vlády v podstatě končí, tak zneužití stavu legislativní nouze je naprosto flagrantní, já jsem v tom smyslu vystupoval ve Sněmovně, já jsem se hlásil jeden den ráno, přišel na řadu druhý den o půl jedenácté, já jsem kolegům z koalice citoval ústavní nálezy, které se tím zabývají. V podstatě ústavní nález restriktivně vykládá ten stav legislativní nouze, to jsou jasná fakta.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, pane Vondráčku, když nebude pandemický zákon, tak vláda bude chtít vyhlásit nouzový stav. Zvednete ruku?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí, předseda ústavně-právního výboru PS /ANO/
--------------------
Jednak vláda ho vyhlásí ze začátku sama, pak musí předstoupit před Sněmovnu, já za sebe můžu říct a za spoustu jiných kolegů z hnutí ANO: my nepůjdeme cestou politizace nouzového stavu, protože jsme to zažili a víme, že nouzový stav je ústavními zákony a vůbec právním řádem České republiky žádoucí forma, jak bojovat s takovými přírodními katastrofami, jako je třeba pandemie. Jestliže někdo namítá, že se úplně nehodí nouzový stav na tu stávající pandemii, ve hře pořád je, a máme čas do podzimu, promluvit si o krizovém zákoně, je to norma, která už jednou ze Sněmovny odešla, Senát ji vrátil, byly vyslyšeny ty připomínky, bohužel ta předcházející Sněmovna se k tomu nedostala. Bohužel ve Sněmovně naprosto zůstal rozum stát, naprosto chyběla rozumná argumentace, místo toho jsme se tam 37 hodin přetlačovali.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, to si pamatujeme.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí, předseda ústavně-právního výboru PS /ANO/
--------------------
A tohle všechno jsme si mohli odpustit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak jen krátká reakce poprosím na závěr.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Pandemický zákon taky vytváří prostor pro právní rámec, kterým je pandemická pohotovost. A teď já něco říkám špatně, omlouvám se, asi nebo si nerozumíme. Ještě jednou, není tomu tak, že novela pandemického zákona měla být přijata jenom kvůli podzimu. Je to tak, že i dneska mimořádná opatření potřebujeme pro to, abychom podle odhadů minimálně do poloviny března udrželi v bezpečném provozu nemocnice a sociální zařízení. Tzn. nouzový stav v tomto případě je zcela namístě, navíc je tomu tak, a také se k tomu musí přihlížet, že pokud by někdo chtěl novelizovat pandemický zákon jiným způsobem, tak bylo naprosto zřejmé, že bude zavetován případně použitím § 90 hnutím SPD a že prostě nedojde k tomu, aby ta norma mohla být včas prodloužena, a pak by mohlo dojít ke kolapsu nemocnic a sociálních zařízení. A jestli tohle není důvod pro legislativní nouzi, tak nechápu, proč důvodem pro legislativní nouzi bylo 10 dní ředitelského volna. Tomu fakt vůbec nerozumím.


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pánové, vám oběma díky, na shledanou.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda hnutí, předseda ústavně-právního výboru PS /ANO/
--------------------
Na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Na shledanou, děkuju za pozvání.

Přílohy