„Pár měsíců nestačí, zvedneme se až za několik let,“ brzdí ODS

24.03.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: Michaela Svobodová


Občanští demokraté dnes odstartují svůj záchranný program. Na republikovém sněmu předseda Petr Fiala představí novinky, které mají voliče nalákat zpět: expertní tým, kampaň i nová témata.

PRAHA Zvolení Petra Fialy na lednovém kongresu vnímali občanští demokraté jako stopku pro potápějící se stranu.
Zřejmě i díky této atmosféře slíbil tehdy předseda Petr Fiala straníkům, že lépe bude už brzo: po květnových volbách do Evropského parlamentu. „Jsme si vědomi toho, že cesta ODS zpátky nahoru bude dlouhá, ale jsme připraveni udělat všechno pro to, abychom už v evropských volbách dokázali dobrým způsobem oslovit veřejnost,“ říkal tehdy přesvědčivě předseda Fiala.
Dnes už ODS tak optimistická není. Uvědomuje si, že pár měsíců pro návrat zklamaných voličů prostě nestačí. „Nedělám si iluze, že bychom zvedli preference za několik měsíců, neznám žádný takový případ z minulosti, kdy by se to nějaké straně povedlo. Podle mě to bude trvat několik let. Nyní jde hlavně o to, aby současná podpora ještě neklesla,“ uvedl místopředseda strany Martin Kupka s tím, že volby dají straně jasný signál.
Podobně to vidí i jeho kolega Miloš Vystrčil. „Eurovolby ještě nebudou odrazem nové ODS, obnova důvěry trvá delší dobu,“ míní bývalý hejtman. Straníci se shodují, že letos hlavně nesmí dojít k výrazným ztrátám, cesta na výsluní podle nich může trvat až do příštích parlamentních voleb, které by se měly v řádném termínu konat v roce 2017.
S tím souhlasí také sociolog Jan Herzmann. Část voličů by ODS podle něj přece jen získat mohla. „Nevím, zda to ODS zvládne, záležet bude na mnoha okolnostech. Kampaň do eurovoleb nestačí, její voliči už sledují i přípravu na komunální volby,“ tvrdí Herzmann.

Záchrana teprve začíná

Za první dva měsíce ve funkci Fiala voliče o nové tváři ODS příliš nepřesvědčoval. Přebíral stranu, vytvářel týmy a řešil, jak strana zvyklá na stamilionový rozpočet vyjde s osekanými náklady.
Na veřejnost se obrátí až nyní. Dnes se v Choceradech sejde úplně poprvé republikový sněm. Nový orgán, který vznikl jako ústupek regionům, které by po výrazném zúžení výkonné rady přišly o zastoupení.
Právě na tomto setkání chce Fiala dlouho připravované novinky oznámit. Jednou z těch hodně sledovaných má být zcela nový expertní tým poradců. MF DNES již informovala o tom, že se školstvím by měl Fialovi radit Václav Klaus mladší. Kromě něj v tomto týmu usednou i letití straníci. Třeba exministr Zbyněk Stanjura nebo bývalá poslankyně Lenka Kohoutová. „Dostala jsem nabídku. Kdo další v týmu usedne, zatím nevím, předseda má čas do zítřka, tak uvidíme,“ říkala včera Kohoutová. Server Echo.cz napsal, že by Fialovi měl radit i Jan Skopeček nebo exministr Pavel Blažek.
Místopředseda Kupka slibuje, že partaj dnes představí i další novinky, které by měly lákat voliče. Odstartuje třeba nová kampaň s podtitulem: „Chceme být znovu tou pravou ODS.“ Fiala se také chystá na pravidelné cesty po regionech.
Vedle expertního týmu Fiala dotvořil také tým svých nejbližších spolupracovníků. Je mezi nimi třeba politoložka a expertka na politický marketing Barbora Petrová nebo letitý člen ODS František Cerha. Ten v minulosti pracoval třeba pro pražského exprimátora Bohuslava Svobodu.

***

FAKTA Fialův expertní tým

Václav Klaus mladší: Bývalý ředitel gymnázia PORG odešel z ODS v roce 2008. Nyní se vrací jako poradce předsedy pro školství. Lenka Kohoutová: Bývalá poslankyně se specializovala hlavně na sociální témata. Při sestavování kandidátní listiny skončila až na pátém místě, a to na Sněmovnu nestačilo. Jan Skopeček: Předseda středočeské ODS se dlouhodobě věnuje ekonomickým tématům. Radit má Fialovi s financemi. Zbyněk Stanjura: Bývalý spojenec Petra Nečase, jako exministr dopravy má jasné téma.

Přílohy