Pavlík ven, Kukla sem

07.02.2018

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 17 | autor: František Jirků


Hnutí ANO udělalo rošádu na postu náměstka hejtmana. „Milicionáře“ Josefa Pavlíka nahrazuje muž z Bosche.

JIHLAVA Když včera přicházel Josef Pavlík (zvolený za ANO) na jednání krajského zastupitelstva, na jeho tváři byl úsměv.

A to i přesto, že věděl, že zhruba za dvě hodiny už nebude kvůli kauze svého údajného členství v Lidových milicích náměstkem hejtmana pro oblast majetku a financí.

„Srovnaný s tím samozřejmě nejsem. Jsem ale politik, tak se budu bránit a řeknu k tomu svoje stanovisko. Ale byl bych hodně velký optimista, kdybych si myslel, že moje řeč před zastupiteli něco změní,“ hlásil před začátkem jednání zastupitelů.

A jeho předtucha se pak skutečně naplnila. Pavlík byl 30 hlasy odvolán z místa náměstka hejtmana a na jeho místo usedl pětatřicetiletý Martin Kukla, člen ANO.

„Je to více než rok, co byl náš kolega Pavlík nařčen, že neuvedl své členství v Lidových milicích. Ctili jsme presumpci neviny. Ani po roce se mu však nepodařilo nařčení vyvrátit. Držíme sliby, které jsme dali koaličním kolegům, rozhodli jsme se proto pro změnu kolegy Pavlíka za Martina Kuklu,“ pronesla Lucie Vichrová, předsedkyně zastupitelského klubu ANO. Právě od něj návrh na odvolání náměstka vzešel.

Hnutí ANO čelilo tlaku, aby Pavlíka z vedení kraje odvolalo. Nejdříve rezignaci náměstka na konci minulého roku požadovali opoziční lidovci, v lednu se k nim přidali i koaliční občanští demokraté. „Regionální rada ODS Vysočina považuje ve shodě s rozsudkem soudu členství Josefa Pavlíka v Lidových milicích za prokázané,“ zdůvodnil požadavky ODS její krajský předseda Miloš Vystrčil.

Pokud by ANO neustoupilo, hrozili občanští demokraté tím, že by zahájili jednání o ukončení koaliční spolupráce. V krajské koalici jsou kromě nich a ANO ještě ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

Obhajoba: neexistující podpis

Sám Pavlík však se svým odvoláním nesouhlasí. Před samotným hlasováním přednesl emotivní projev, v němž vyjmenoval důvody pro to, aby ho krajské zastupitelstvo nechalo pokračovat ve funkci. Mimo jiné zmínil, že stále se serverem, který informaci o jeho údajném členství v Lidových milicích na podzim roku 2016 zveřejnil, vede soudní spor o očištění svého jména.

„Neexistuje jediný důkaz, že bych svým podpisem vyslovil souhlas se vstupem do Lidových milicí. Z toho vyplývá, že jsem nemohl být jejich členem,“ pronesl Pavlík, který loni podal na server žalobu. Okresní soud v Jihlavě ji však v polovině listopadu zamítl a Pavlík se odvolal ke Krajskému soudu v Brně.

„Rozsudek jihlavského soudu není pravomocný a v každém státě platí presumpce neviny. Není tedy důvod, abych byl odvolán,“ dodal.

Před zastupiteli vystoupil i Miroslav Mareš, provozovatel serveru. „Předložil jsem veřejnosti dokumenty o tom, že krajský lídr ANO (Pavlík – pozn. redakce) nemluvil pravdu ohledně členství v KSČ. Existovala jeho přihláška, existovalo číslo jeho členské legitimace a v přihlášce byly uvedeny údaje o členství v Lidových milicích,“ řekl v krátkém proslovu.

Proti Pavlíkovu odvolání nakonec nejvíc protestovali opoziční komunisté. „Nevidím pro to důvod, pracuje svědomitě. Nejsmutnější je, že ho chtějí sestřelit vlastní lidé,“ řekl komunista Marek Nevoral.

„Není to tak, že ho (Josefa Pavlíka – pozn. redakce) odvolávají vlastní lidé. Děláme to kvůli tomu, aby dál fungovala koalice,“ reagovala zastupitelka za ANO Ludmila Řezníčková a poděkovala Pavlíkovi za jeho práci v radě kraje.

***

Fakta

Kdo je Martin Kukla

* Od včerejška nový náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast majetku a financí.
* Je mu 35 let a žije v Počátkách na Pelhřimovsku. Je ženatý a má dva syny.
* Vystudoval výrobu a management na VUT v Brně. Až do svého zvolení do krajské rady pracoval jako zkušební inženýr v jihlavské společnosti Bosch Diesel.
* Do politiky vstoupil na jaře 2014, kdy se stal členem ANO. Ještě ten rok kandidoval do počáteckého zastupitelstva, ale nebyl zvolen. Uspěl až v krajských volbách o dva roky později.

Přílohy