Peníze z krajské kasy šly do firmy náměstkovy ženy

10.01.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Michal Kolařík


Cukrárna v Přibyslavi, kterou vede žena náměstka Libora Joukla, dostala z krajského rozpočtu dotaci 150 tisíc na zmrzlinový stroj. Zájemců o příspěvek přitom byly desítky a s žádostí neuspěl každý.

JIHLAVA, PŘIBYSLAV - Z krajského rozpočtu se platí kupříkladu opravy silnic či modernizace nemocnic na Vysočině. Peníze z krajské kasy putují ale i třeba do firmy, kterou řídí manželka náměstka hejtmana Libora Joukla (ČSSD).

Alena Jouklová většinově vlastní v Přibyslavi cukrárnu Fontána -Váš sladký svět. A právě tato firma získala vloni od krajského úřadu grant na nákup stroje na výrobu točené zmrzliny. Do firmy tak „přiteklo“ z krajského rozpočtu v rámci takzvaného Fondu Vysočiny 142 500 korun, což by mělo být 40 procent pořizovací hodnoty stroje na výrobu zmrzliny.
Joukl, v současnosti druhý nejvýše postavený muž kraje, je členem sedmičlenné výběrové komise grantového programu, ve kterém byly peníze firmě jeho manželky přiklepnuty. A dříve byl i spolumajitelem cukrárny, až do roku 2009.

Přitom zájemců o podobnou dotaci v kraji nebylo málo a většina podnikatelů žádajících od kraje příspěvek neuspěla. Podporu nezískaly třeba žádosti o příspěvek na CNC stroje, nebo výbava pro veterinární ambulanci.
„Vloni byl rekordní zájem o dotaci z tohoto grantu, evidovali jsme přes 200 žádostí, přes 80 jich uspělo,“ potvrdil krajský radní Martin Hyský (ČSSD). Peníze tedy dostala ani ne polovina žadatelů.
„Převis byl obrovský. Že byla vybrána i firma ženy náměstka Joukla, jsem netušil. Strašně rád amožná naivně bych věřil tomu, že bodové hodnocení žádostí funguje,“ řekl jeden z podnikatelů, kteří se svojí žádostí neuspěli. Podnikatelé s redaktorem MF DNES hovořili anonymně, z obav o budoucí vztahy s krajským úřadem.

„V minulosti jsme už z fondu čerpali. Žádost jsme podávali i vloni, ale to se nám uspět nepodařilo. Jestli má podobný grant náměstek hejtmana zapotřebí, tak muto přeju. Měla by být jeho morální povinnost se takových věcí vyvarovat,“ myslí si další z neúspěšných žadatelů. Podle jiného podnikatele to vrhá špatný stín na celý kraj.

„Je to morální delikt“

Krajský radní Martin Hyský, který je autorem těchto grantů, si ale myslí, že je vše v pořádku. Podle něj mohlo být podobně provázaných žádosti o granty z kraje dokonce i více.
„Nejsem schopen říci, zda i v jiných grantových programech nebyly i jiné společnosti, ve kterých figurují třeba i krajští zastupitelé,“ sdělil Hyský. Samotní členové sedmičlenné komise, kteří žádosti o granty posuzují, jsou podle Hyského vázáni mlčenlivostí.

Joukla i jeho ženu redakce oslovila s žádostí o vysvětlení, politik s chotí je ale na dovolené a na výzvu nereagoval. Podle vyjádření mluvčí krajského úřadu Jitky Svatošové přímo Joukl granty neschvaloval - ze schůze se tehdy omluvil.

Právník nevládní protikorupční organizace Transparency International Petr Leyer proto označil podobný vztah za ne sice nelegální, ale u politika za nedůvěryhodný a nahrávající spekulacím omožném zákulisním ovlivňování při schvalování grantu. A také za morální delikt.

V tom se shodne i s exhejtmanem a opozičním zastupitelem za ODS Milošem Vystrčilem. „Pokud pan Joukl o přidělení grantu nerozhodoval, tak se nedá říct, že se stalo něco v rozporu s pravidly,“ sdělil Vystrčil. „Z etického hlediska to ale správné není. Kdyby moje žena vlastnila cukrárnu, ve které bych byl před dvěma lety jednatelem, prosil bych ji, aby takovou žádost o grant nepodávala,“ dodal Vystrčil.

vysocina.idnes.cz

Další informace o kauze Libora Joukla si přečtěte na webu.

FAKTA Neúspěšní žadatelé

Stanislav Hrdý - dřevovýroba v Ohrazenicích 146 000 Kč Emil Kolář - modernizace kotelny v truhlářství 144 272 Kč KOVORAN s.r.o. - mobilní vážící a počítací stroje 150 000 Kč MKM VYSOČINA s.r.o. - frézka konzolová FGS 32/25 96 800 Kč Jaromír Venc - minibagr s naklápěním kabiny 150 000 Kč JP KOMPLET s.r.o. - fréza s vysavačem 150 000 Kč Petr Novotný - stroj na výrobu autoklíčů 72 000 Kč (výběr ze 136 neúspěšných žádostí) Komisí vybrané projekty musí schválit krajské zastupitelstvo, to už však neschvaluje projekty jednotlivě, ale najednou jako celý balík. Ve Fondu Vysočiny za loňský rok celkově rozdělilo zhruba 40 milionů korun. Pro letošek počítá rozpočet kraje pro stejný fond se sumou 44 milionů.

Zdroj: Internetový portál krajského úřadu

Přílohy