Pepi, když tě šmejkne, tak spadni…

21.10.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Sport JL | Strana: 14 | autor: David Kratochvíl


Reportáž JL


TELČ - „Pojď aspoň na klobásku,“ přemlouvá před fotbalovým stadionem v Telči muž středního věku zhruba stejně starého kamaráda v neděli odpoledne k návštěvě fotbalového utkání. Ten to ale odmítá s tím, že jde na noční do práce.
Ovšem vůně opečených párků na grilu se line celým stadionem. Do začátku zápasu v tu chvíli chybí zhruba čtvrthodina a domácí se za bedlivého zraku trenéra rozcvičují.
„Chtěli bychom dneska získat tři body. Jsme konečně kompletní,“ avizuje kouč. Ten žehrá na to, že v jeho týmu o věkovém průměru zhruba 22 let má velký počet vysokoškoláků. „Chodí do školy, takže netrénují, ale v téhle soutěži by to aspoň jednou za týden potrénovat chtělo,“ myslí si domácí zkušený stratég.
Jenže jeho mladý tým mu dělá radost hned v úvodu utkání. Telčané se totiž dostávají k rohovému kopu. Přízemní centr z pravé strany proletí celým pokutovým územím až na nohu Josefa Janča, který míč celkem bez problémů posílá do sítě – 1:0.
Od té doby jako by barometr domácí aktivity atakoval přízemí. Hosté jsou aktivnější, vyhrávají osobní souboje, ale chybí jim buď klid v koncovce nebo přesná finální přihrávka. „Pojďte borci, nic se neděje,“ burcuje hostující lavička hráče v červených dresech.
Jejich nejvážnější šance přichází ve 14. minutě, kdy po tečované střele jen orazítkují břevno domácí svatyně. „Dneska ty tyče má dobře postavený,“ komentuje šanci hostí jeden ze zhruba osmdesátky přítomných diváků.
Utkání z kamenné tribuny poblíž nedaleké střídačky hostů sleduje i nynější senátor a bývalý hráč domácího klubu Miloš Vystrčil. Zápas prožívá a nelibě nese, že domácí kupí od vstřelené branky chyby v rozehrávce i fakt, že soupeř má od inkasované branky paradoxně více ze hry.
„Hoši, hrajem, hrajem,“ povzbuzuje domácí mančaft tahající za kratší konec provazu. Jeho slova jdou ruku v ruce s těmi co záhy pronese kapitán Telče: „Zvednem to, pojďte, je to úplně mrtvý,“ burcuje kolegy na hřišti lídr žlutomodrých.
Zlepšení v podání domácího výběru ale nepřichází. I nadále jsou hosté lepším týmem. Telčané mají ale možnost v 27. minutě utkání skóre navýšit, ale hostující gólman si se střelou bez přípravy nadvakrát poradil.
Hned z dalšího útoku by zase rádi domácí penaltu. Hráč Telče ale při průniku do vápna souboj ustojí. „Pepi, když tě šmejkne, tak spadni,“ dostává hráč domácího výběru radu napříště. Po půlhodině hry přichází sledovat utkání i starosta Telče, Roman Fabeš.
Vystrčilovi, který je zároveň i jeho kolegou v zastupitelstvu města zdůvodňuje, proč se neplánovaně opozdil. „Myslel jsem, že to začíná ve tři,“ povídá. Vadit mu to ale nemusí, protože ve zbývajících zhruba 60 minutách vidí šest branek.

Přílohy