Pietní akt v Lidicích

12.06.2021

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
--------------------
79 let od vyhlazení Lidic nacisty uplynulo tento týden. Dnes si tragédii při pietním aktu připomněli přeživší, pamětníci, ale i politici. Zástupci vlády obou parlamentních komor i Kanceláře prezidenta položili věnce ke společnému hrobu zastřelených lidických mužů a kytice u nejpůsobivějšího místa areálu, pomníku zavražděných dětí.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Více než 300 lidických obětí je kromě jiného také žádostí, žádostí pro nás pro všechny, abysme už nikdy nepřipustil, aby ty zbytečné nevinné oběti zase se opakovaly.


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/
--------------------
Bylo to poprvé, co vlastně nacisté odhalili, co jsou, když se tím ještě pochlubili, to je význam Lidic celosvětový. Vlastně odhalily tu zrůdnost.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
--------------------
Nacisté obec vypálili 10. června 1942, a to kvůli podezření ze spojení s československými parašutisty, kteří provedli atentát na nacistického pohlavára Heydricha.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
--------------------
Musíme si připomínat to zvěrstvo nacistů, to zvěrstvo, co vlastně lidé dokázali. A je třeba o tom přemýšlet, jak je možné, jak se to stalo. A možná i dneska přemýšlet o tom, proč v naší společnosti je taky taková nenávist.

Přílohy