Pietu za Kuberu uvidí Teplice

23.01.2020

Lidové noviny | Rubrika: Domov | Strana: 2 | Autor: Iveta Křížová


Státní pohřeb rodina odmítla, s předsedou Senátu se veřejnost rozloučí 3. února v teplickém divadle

PRAHA Jaroslav Kubera nebude mít státní pohřeb. Po včerejší schůzce zástupců Senátu s rodinou to řekl předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. „Dohodli jsme se na tom, že to nebude ani státní pohřeb, ani pohřeb se státními poctami,“ sdělil novinářům Vystrčil s tím, že veřejné rozloučení s předsedou horní komory, který zemřel náhle v pondělí dopoledne, se uskuteční 3. února v poledne v Teplicích. Ve stejný den bude s největší pravděpodobností vyhlášen státní smutek.

Právě v Teplicích působil Kubera dlouhá léta jako primátor a s regionem byl celoživotně spjat. Teplické rozloučení bude nicméně obsahovat některé státní pocty. „V teplickém divadle bude rakev pana předsedy, předpokládám, se státní vlajkou. Divadlo bude veřejnosti přístupné, každý kdo chce, tak tam může přijít vyjádřit soustrast a poctu,“ doplnil Vystrčil. Vedle toho se uskuteční soukromý pohřeb jen v kruhu rodinném. „Senát se do toho nebude nijak vměšovat,“ potvrdil Vystrčil. Kromě teplického rozloučení se ještě bude v pondělí 3. února odpoledne konat v Praze setkání hostů, známých a přátel Jaroslava Kubery. Pieta se uskuteční patrně v Rudolfinu.

Státní smutek v rukou vlády

Senátoři včera s pozůstalou rodinou řešili i možnost státního smutku, na který má Kubera jakožto druhý nejvyšší představitel státu nárok. „Rodina to akceptovala a neměla s tím žádný problém,“ sdělil Vystrčil.

Vyhlášení státního smutku musí na návrh Senátu odsouhlasit vláda, ta tak podle vládního zdroje LN učiní v pondělí 27. ledna. Den státního smutku zažilo Česko naposledy 12. října loňského roku, kdy se takto uctila památka zesnulého zpěváka Karla Gotta. Třídenní tryzna se konala 21. až 23. prosince 2011 v souvislosti s úmrtím exprezidenta Václava Havla. Předtím byl státní smutek vyhlášen po teroristických útocích v USA z 11. září 2001 a letecké katastrofě u ruského Smolenska, při které 10. dubna 2010 zahynul polský prezident Lech Kaczyński a mnoho dalších významných občanů Polska.

Česko nemá zvláštní zákon, který by upravoval, jak má den smutku či státní smutek vypadat. V zákoně o užívání státních symbolů je pouze řečeno, že se vyvěšuje státní vlajka na znamení smutku na půl žerdi. Další pocty záleží ovšem jen na libovůli společnosti: například uzavřená divadla, upravení hudebního repertoáru v médiích, odložené společenské akce a podobně.

Obsazení židlí

Kubera zemřel náhle ve věku 72 let v pondělí. V čele Senátu byl od sklonku předloňského roku. Členem horní komory byl dvě desítky let. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic.

Doplňovací senátní volby na Teplicku se uskuteční 27. a 28. března. Jejich termín včera vyhlásil prezident Miloš Zeman, rozhodnutí ještě musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Vítěz voleb se mandátu ujme na zbytek Kuberova funkčního období, tedy zhruba na čtyři roky do 13. října 2024.

V zastupitelstvu Ústeckého kraje nahradí zesnulého Kuberu dlouholetý pracovník Památníku Terezín Tomáš Rieger. V teplickém zastupitelstvu usedne na Kuberovo místo ředitel místní botanické zahrady Petr Šíla.

Přílohy