Plastika Klíče pro Jihlavu již získává obrysy

24.08.2015

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 15 | autor: Jana Pechová


Jihlavská „klíčová“ socha bude stát u řeky. Shodli se na tom jihlavští radní. Prostor v sousedství Vodního ráje se upraví tak, aby z místa ve svátek boje za svobodu a demokracii mohl poprvé vyjít i tradiční lampiónový průvod, který se k výročí sametové revoluce až dosud organizoval z centra města. Samotná socha již získává obrysy.

„Práce započaly tento týden,“ informoval o realizaci nového orientačního bodu v lokalitě Český mlýn Petr Palovčík ze Spolku pro navrácení sochy TGM. V pořadí druhá plastika, kterou spolek po Šlezingerově Masarykovi zajistil pro intravilán horácké metropole, vzešla z invence sochaře Radomíra Dvořáka. Náklady na její kompletní pořízení se pohybují kolem 300 tisíc korun.
„Spolek našel generálního sponzora a výrazně se tak přiblížil ke splnění cíle. Společnost ACO Přibyslav podepsala smlouvu na dar ve výši 100 tisíc korun a umožnila nákup kamene a začátek prací,“ uvedl Petr Palovčík. S dalšími mecenáši spolek jedná.
Žulové „Klíče“ by měly být vysoké 215 cm včetně podstavce. Součástí kompozice dvou obřích klíčů spojených kroužkem z nerezu je „přívěsek“ v podobě lipového listu, jednoho ze symbolů české státnosti. „Město pro umístění sochy poskytne prostor někdejší vodní nádrže v sousedství Vodního ráje. Jeho úprava přijde na částku mezi dvěma a třemi sty tisíci korun,“ uvedl k definitivnímu stanovisku radních mluvčí magistrátu Radek Tulis. Jak doplnil, v dosud zanedbaném koutě nábřeží řeky dojde k modelaci terénu a osetí travou, budou se muset odstranit náletové dřeviny. Naopak zachovat se musí pár tůní, které jsou domovem chráněných živočichů.
„S umístěním mobiliáře ani cestičkami se zatím nepočítá. S touto úpravou se počká a řešení se pak bude odvíjet od stavu, jaký tam vznikne přirozeným pohybem chodců,“ poznamenal mluvčí.
Termínem k odhalení sochy je 17. listopad, slavnost se spojí s tradiční připomínkou sametové revoluce. Lampiónový průvod, který při této příležitosti vždy vycházel z Masarykova náměstí, by tentokrát měl mít naopak na Masarykově náměstí cíl a vycházet by měl od sochy. Detaily organizátoři zatím ladí.
Myšlenka na „klíčovou“ sochu vzešla z hlavy senátora Miloše Vystrčila a jako taková se konkrétním umístěním nezabývala. Představitele Jihlavy nápad, jehož provedení se zhostil Spolek pro navrácení sochy TGM, zaujal, výběr místa ale nebyl jednomyslný. Mezi návrhy byly kromě lokality Českého mlýna i lesopark Heulos či park M. R. Štefánika.

Přílohy