Počet víceletých gymnázií na Vysočině by se mohl výrazně snížit

28.02.2011

Zpravodajství ČTK, strana bjr


Doplnili jsme vyjádření opozičního lídra Miloše Vystrčila (ODS) ve 3. odstavci.

--------------------

Jihlava 1. února (ČTK) - Počet víceletých gymnázií zřizovaných krajem Vysočina by se už od příštího školního roku mohl snížit ze 14 na pět. Kraj nechce tyto školy rušit, pouze se nebudou otvírat nižší části škol, v nichž děti dokončují povinnou školní docházku. Vyšší část zůstane zachovaná, školy se tak plynule změní na čtyřletá gymnázia. ČTK to dnes řekla krajská radní pro školství Marie Kružíková (ČSSD).

"O návrhu by měli krajští zastupitelé rozhodovat nejpozději v květnu," řekla Kružíková. Důvodem pro redukci je podle ní skutečnost, že ve většině případů se počet žáků přihlášených na víceletá gymnázia rovná počtu přijatých, a neexistuje proto možnost výběru. Vedle krajem zřizovaných víceletých gymnázií jsou na Vysočině také dvě církevní a jedno soukromé víceleté gymnázium.

Podle opozičního lídra Miloše Vystrčila (ODS) bude mít po snížení počtu víceletých gymnázií, a to hlavně v menších městech kraje, část žáků sníženou dostupnost tohoto typu studia. "Pokud například z Chotěboře budou žáci nuceni dojíždět do Chrudimi, sníží se pocit jejich sounáležitosti s krajem Vysočina. Je také pravděpodobné, že se po studiích zpět do kraje nevrátí," řekl Vystrčil.

Redukce počtu víceletých gymnázií je jen částí navrhovaných organizačních změn, jimiž kraj reaguje na současný demografický vývoj. Od loňska podle Kružíkové ubylo na středních školách na Vysočině takové množství žáků, které by naplnilo přibližně 40 tříd. Nová opatření by mohla vést například ke sloučení některých škol do větších celků.

Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání funguje v ČR v tomto školním roce asi 1423 středních škol včetně gymnázií a učilišť. Do prvních ročníků středních škol a učilišť nastoupilo v září o 16.000 dětí méně než loni. V současnosti jsou třídy naplněny jen ze 65 procent.

Statistiky naznačují, že počet středoškoláků se propadne v příštích letech jen na 70 procent současného stavu. Populační propad by se však měl za pár let zastavit, už nyní roste počet dětí ve školkách a na prvních stupních základních škol.

 

Počet gymnázií a středních škol v kraji Vysočina 

počet škol celkem zřizované krajem soukromé církevní obecní

čtyřletá gymnázia 16 14 2 

víceletá gymnázia 17 14 1 2 

střední školy celkem 64 48 11 4 1

 

zdroj: kraj Vysočina

 

bjr snm

Přílohy