Podporu ODS na Vysočině získal premiér Petr Nečas

29.10.2012

Zpravodajství ČTK | 23:19 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: bjr


Střítež (Jihlavsko) 29. října (ČTK) - Regionální sněm ODS na Vysočině dnes podpořil premiéra Petra Nečase v jeho obhajobě funkce šéfa strany. Od delegátů sněmu získal většinu hlasů. V pozici prvního místopředsedy ODS by občanští demokraté z Vysočiny opět rádi viděli nynější první místopředsedkyni ODS a šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou. Do výkonné rady vyšle ODS z Vysočiny senátora Miloše Vystrčila. Předseda Regionálního sdružení ODS Kraje Vysočina Ivo Strejček v průběhu sněmu rezignoval.

Němcová uspěla i v kandidatuře na řadovou místopředsedkyni strany. Při hlasování o nominaci na místopředsedy ODS získal Strejček i Němcová stejný počet 39 hlasů, Strejček pak nominaci stáhl a svolal regionální radu, které oznámil svou rezignaci. "Není to dobrý signál pro voliče, že bychom chtěli něco změnit," uvedl. Němcová Strejčkovo rozhodnutí odmítla komentovat. Jednání regionálního sněmu se na Vysočině zúčastnilo 75 ze 77 delegátů.

Vedením regionální ODS na Vysočině byl do nejbližšího volebního sněmu pověřen jako nejstarší místopředseda regionu Stanislav Cejpek. Volební regionální sněm by se měl konat na jaře 2013.

Volební kongres ODS se sejde první listopadový víkend, tedy krátce poté, co tento měsíc ODS utrpěla prohru v krajských i senátních volbách. Vedení ODS se na nadcházejícím kongresu strany zřejmě výrazně promění a pokud předseda strany Nečas obhájí pozici šéfa strany, přijde o většinu svých bývalých spojenců mezi místopředsedy.

Přílohy