Politická podpora reformy penzijního systému

22.02.2019

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
--------------------
Hostem Událostí je teď Miloš Vystrčil předseda senátorského klubu ODS a taky člen zmíněné důchodové komise, dobrý večer. Pane senátore, podobné orgány už existovaly i v minulosti, jaká je šance, že tentokrát skutečně vznikne potřebná penzijní reforma, na které bude širší politická shoda, když vidíme, že ty spory jsou i jenom kolem samotné agendy?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorské klubu /ODS/
--------------------
Dobrý večer z Běchovic, já se přiznám, že na tuto otázku je nyní velmi těžké odpovědět, jak jste už říkali v předchozím vstupu, paní ministryně se rozhodla ze začátku řešit, řekl bych, nějakou běžnou agendu, to znamená ty věci, které nás akutně pálí a na které si myslím, že většina členů té komise nebyla připravena v tom smyslu, že by se jimi zrovna chtěla zabývat, my jsme spíš mysleli, že jsme orgán, který by se měl zabývat systémovými změnami z hlediska vyplácení důchodů, ale paní ministryně určila tuto agendu, my nemáme moc jiných možností, než se přizpůsobit, ale fakta z toho vyplývají dvě, jednak, že za pět let jsme z hlediska změny systémů vyplácení důchodů a udržitelnosti důchodů někam nedospěli a ten druhý je, že vlastně ani dneska nemáme vydefinovány takové pojmy jako to, co je to vlastně spravdlivý důchod, jestli to je hodně solidární důchod, nebo důchod, který hodně upřednostňuje zásluhovost a ani co to je vlastně takový systém, který je udržitelný a jakým způsobem by se na ně měl podílet stát a do jaké míry občan jako takový.


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
--------------------
Pane senátore, zůstaňte teď ještě s námi, lidí, kteří si sami dobrovolně šetří na důchod celkově ubývá. Na konci loňského roku v takzvaném třetím pilíři bylo 4 miliony a 440 tisíc, zhruba o 82 tisíc míň než dva roky předtím. Postupně sice přibývá účastníků doplňkového penzijního spoření, jejich počet se už přiblížil milionu, stále míň klientů ale využívá transformované fondy původního penzijního připojištění, do kterých už nelze vstupovat, v nich dokonce loňska bylo necelých 3,5 milionu lidí. Celková naspořená suma je ve třetím pilíři 447 miliard korun, průběžně roste, navzdory tomu, že je střadatelů stále míň. Průměrně má tedy každý našetřeno zhruba 100 tisíc korun.

 

Dobrovolné spoření na důchod


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
--------------------
Pane předsedo zpátky k vám, čím to, že už roky ubývá lidí, kteří si dobrovolně sami spoří na důchod, je to tím, že nevěří fondům, že jim neznehodnotí peníze a dá se to vůbec nějak rychle změnit?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorské klubu /ODS/
--------------------
Já jsem žádnou analýzu nestudoval a sám jsem si průzkum nedělal, ale to, že si nespoří lidé pomocí nějakého penzijního spoření ještě neznamená, že na důchod nemyslí, někteří si mohou kupovat byty, jiní pozemky, jiní třeba zase jiným způsobem šetří a zejména to dělají v té oblasti, které rozumí, což si myslím, že je velmi dobře, protože pokud někdo se nespoléhá na stát a sám si spoří na stáří, tak to je přesně to, co my potřebujeme, aby dělal, ale že stát nedostatečně lidi motivuje k tomu, aby se více sami starali o to, jaké stráví stáří a jak budou na něj zabezpečeni, to je chyba. Také v rámci té debaty, kterou jsme dneska měli, tam padl návrh, že by měl existovat jaký si jednoduchý portál, kde by si každý z nás nebo i mladší lidé mohli, řekněme, naťukat nějaká data o sobě a pak by vznikla jakási projekce toho, jak by třeba v důchodu, až budou v důchodu, jak vysoké by mohli mít penze, mohlo by je to také motivovat, to znamená, určitě je pravdou, že bychom více o tom, jak to s námi bude ve stáří měli přemýšlet a víc se spoléhat sami na sebe.


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
--------------------
Pane předsedo, děkuju za váš čas.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorské klubu /ODS/
--------------------
Také děkuji za pozvání, hezký večer.

 

Přílohy