Politika ODS v oblasti životního prostředí se změní, pokud na to budu mít vliv, říká senátor Vystrčil

05.08.2019

Deník N | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 0 | Autor: Hana Mazancová, Adéla Skoupá


Je péče o životní prostředí výsostně pravicové téma, jak píšete na webu strany? 

V ODS vždycky byla velká spousta lidí, kteří chránili životní prostředí v tom smyslu, jak ho chápou normální lidé. Když je člověk připravený být zodpovědný sám za sebe, tak to s přírodou, pobytem v ní a vztahem k ní souvisí. Když začnete znečišťovat vodní toky, hrozí, že nebude pitná voda. Když začnete kácet lesy, hrozí, že nebudou lesy. Když budete v místnosti moc svítit a topit, tak možná nebudete mít na to, abyste to teplo v domově udrželi. 

A pokud se podíváte na filozofii ODS, chceme spořit, šetřit, nedělat dluhy pro budoucnost. Můj názor i názor ODS je, že se musí začít u lidí. Abychom všichni pochopili, že skromnost a šetření zdroji by mělo být základem chování každého člověka. Měla by to být jedna ze součástí výchovy a součást programu odpovědné strany. A to, myslím si, jsme. A proto je to výsostně pravicové téma. Protože nezadlužená budoucnost je výsostně pravicové téma a nezadlužená budoucnost je – kromě jiného – také ochrana životního prostředí. 

Ale ne vždy jste na životní prostředí kladli důraz. 

Jsem také učitel na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, učím regionální rozvoj. Jedna z tezí říká, že pokud se má nějaké společenství úspěšně rozvíjet, musí být v rovnováze tři pilíře: hospodářský, společensko-zdravotní a environmentální. Když o všechny pečujete stejně, a jsou zhruba stejně vysoké i silné, a položíte na ně desku, což je společnost, tak je stabilní. Máte co jíst, co pít, dýchat, o staré lidi je postaráno, zdravotní péče funguje. A v okamžiku, kdy podle teorie některý z pilířů podceníte nebo vyzdvihnete oproti ostatním, ta jedna noha buď poklesne, nebo stoupne. A v ten okamžik se dostanete na šikmou plochu. 


Když začnete upřednostňovat ekonomiku a hospodářství, jako třeba některé asijské země, rychle rostou průměrné mzdy, materiální bohatství, ale špatně se tam dýchá, nefunguje zdravotnictví nebo není postaráno o ty, co pracovat nemohou. Zrovna tak když upřednostníte ochranu životního prostředí nade vše ostatní, není možné myslet si, že lidé budou spokojení, když budou mít velmi nízké mzdy, nebudou se mít kde léčit a důchodce nebude mít v okamžiku, kdy zůstal sám, žádnou oporu ve státě. To je princip našeho přístupu. Ty hurá styly, že teď začneme všichni chránit životní prostředí… 

To je právě ono. V poslední době se objevilo několik návrhů na ústavní změny ohledně přírody. Takže ODS to nevytáhla proto, že je to, řekněme, módní? 

Spíš jsme si uvědomili, že o tom hrozně málo mluvíme. O tom, že je to pro nás přirozené. Bereme ochranu životního prostředí jako jeden ze tří pilířů, o které je potřeba pečovat, není možné jej zanedbávat, ale zároveň není možné ho na úkor ostatních pilířů významně preferovat. Pokud samozřejmě není zanedbaný. 

Co se tedy odehrálo u vás ve straně? Nastal moment, kdy jste se sešli a zeptali se: jak se k tomu životnímu prostředí teď budeme stavět? 

Na předsednictvu pan předseda (Petr) Fiala rozhodl o tom, že vzniknou pracovní týmy, které se budou zabývat různými oblastmi našeho programu. Vzniklo pět prioritních oblastí a společně se Zbyňkem Stanjurou máme životní prostředí se zemědělstvím, částečně do toho patří i energetika. Jsem přesvědčený, že dneska se máme v Česku nejlépe, jak jsme se kdy měli. A jeden z přirozených výsledků toho, že se má společnost relativně dobře, je, že chce žít v pěkném a čistém prostředí. Dochází ke společenskému tlaku na to, aby strany, které chtějí mít příznivce, se staraly o životní prostředí více než v minulosti, kdy bylo potřeba privatizovat, udělat změny v ekonomice, změnit systém zdravotnictví, systém sociální práce, vzdělávání a tak dále. Částečně tedy může být pravda, že současný relativní blahobyt je příčinou toho, že na životní prostředí je obecně kladen větší důraz než dřív. 

Pokračování článku je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

Přílohy