Politikovi se hajlující Obama líbil. Dal si ho na facebook

26.09.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1


JIHLAVA - Již přes rok má třiadvacetiletý komunistický zastupitel Jaroslav Zeisberger na své facebookové stránce jako úvodní fotku - koláž hajlujícího amerického prezidenta Obamy.

Pavel Šlechtický, dlouholetý jihlavský zastupitel za KSČM, byl takovou informací překvapen. „Od toho se distancujeme, osobně to považuji, vzhledem k jeho věku, za hovadinu nebo klukovinu,“ vyjádřil se. Jak podotýká, s prací Zeisbergera, který v roce 2012 nahradil zemřelého zastupitele za KSČM Josefa Daňka, spokojen nebyl.

Sám Zeisberger hajlujícího Obama na své sociální síti bere jako lidový folklór. „Jedná se pouze o sdílení lidové tvořivosti a myslím, že to docela vystihuje politiku USA. Přišlo mi to docela vtipný a částečně pravdivý,“ říká a přiznává, že patří k radikálnějšímu proudu v komunistické straně.

Do letošních voleb v Jihlavě nezasáhne. „Dávám si čtyřletou pauzu, abych si srovnal svoje soukromé záležitosti. Ale na politiku nechci zanevřít,“ tvrdí.

„My jsme ho nenominovali,“ říká však jednoznačně Šlechtický. Dle jeho slov na něj nemají ani žádné spojení. Zeisberger přestal docházet, proto jej dokonce vyzvali, aby rezignoval. To ale zastupitel neudělal.

„Pana zastupitele Zeisbergera neznám, pokud ale svými názory a činy reprezentuje mladou generaci komunistů, tak je evidentní, že KSČM výchovu své mladé generace absolutně nezvládá anebo, a to by byl ještě horší případ, ji takováto vyjádření a prezentace mladých komunistů vyhovuje,“ říká senátor Miloš Vystrčil (ODS). Jak dodává, zařadil se pro něj mezi lidi, kteří jsou například schopni malovat na plakátovací plochy hákové kříže nebo někde často ukrytí v davu skandovat různé urážky a jiné sprosťárny. „Takoví lidé se bohužel vyskytují v každé společnosti. Velmi smutné ovšem je, když se jedná o člověka, který se těší (těšil) důvěře politické strany a mohl díky tomu ovlivňovat fungování města.“

Přílohy