Poplatky skončí. Mělo to přijít už dávno, říkají folkloristé

23.10.2015

Valašský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Dušan Póč


Valašsko – Uspokojení. Slovo, kterým se vyjadřuje většina valašských folkloristů ke zprávě, že možná dojde na zrušení poplatků. Těch autorských za lidovou písničku, které za produkci folklorních písní, jejichž autor je neznámý, vybírá Ochranný svaz autorský (OSA).

Patří k nim například a autor mnoha pořadů s lidovou tematikou Tomáš Gross. „Tyto poplatky měly být zrušeny už dávno. Lidovou písničku upravují sami členové folklorních souborů. Bez nároku na jak kokoliv odměnu,“ vyjádřil se uznávaný rožnovský folklorista. Mimo jiné podle Grosse i proto, že tyto písničky nejsou využívány komerčně.
Návrh na zrušení autorských poplatků za lidovou písničku vítá také prezidentka vsetínského Souboru valašských písní a tanců Jasénka Helena Galetková. Soubor je ale podle ní ve zcela jiné situaci. „Pro Jasénku nebude zrušení poplatků znamenat žádnou změnu,“ upozornila prezidentka. Upravovatelem a skladatelem písniček hraných a zpívaných souborem Jasénka je Zdeněk Kašpar. „Jeho tvorba je Ochranným svazem autorským chráněna. Jasénka se proto poplatkům nevyhne,“ řekla Valašskému deníku Helena Galetková.
Změnu umožní přijetí senátorské novely autorského zákona. Horní komora ji v prvním kole projednávání podpořila.
Před dalším schvalováním návrh ještě projednají čtyři senátní výbory a komise.
Senátoři návrh novely autorského zákona podpořili i přes varování, že podle OSA ji v žádném případě přijímat nemají. Uvedl to spoluautor předlohy Miloš Vystrčil (ODS).
Rovněž on ale připustil, že novelu bude třeba ještě dopracovat. Senátor a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták (STAN) však upozornil, že také zdánlivě anonymní díla mají svoje autory. Že autorskému právu podléhají také mnohé upravené verze lidových písniček.
Senátor Ivo Valenta (Strana soukromníků) je jiného názoru. Lidová písnička podle jeho tvrzení autora nemá.
„Je absurdní, aby za lidovou písničku OSA vybírala peníze nebo nutila pořadatele folklorních akcí, aby deset dnů před akcí posílali seznam písní, které například na hodech zahraje místní cimbálová muzika,“ zdůvodnil senátor záměr své první novely.
Novelizovaný návrh na zrušení autorských poplatků za lidovou písničku zpřesní podle předkladatelů současný stav a pomůže nejen folkloristům, které nový zákon nezatíží povinnostmi k OSA.
Pokud Senát na některém z příštích zasedání novelu vezme za svou, předlohu čeká standardní schvalovací proces. Dostane ji k vyjádření vláda a pak ji projedná Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.

Přílohy