Porodil Rath Babiše?

25.07.2015

Právo | Rubrika: Publicistika | Strana: 6 | autor: Lukáš Jelínek


Všechno zlé je k něčemu dobré. Anebo po zlém přichází ještě horší? Pocity z reakce vicepremiéra, ministra financí a šéfa ANO na rozsudek nad Davidem Rathem jsou smíšené.

„Kvůli lidem, jako je bývalý poslanec Rath s krabicemi plnými peněz, jsem šel do politiky. Je to jeden ze symbolů tradičních stran,“ sdělil Andrej Babiš. Jak jen to myslí s těmi krabicemi peněz? Že by radil miliardy schovávat na účtech? Či lobbuje za chudé strany chudých politiků? To jistě ne, vyštvával by sám sebe. On pouze ukázal na ty staré, co kradou a ve volných okamžicích kecají, zatímco ti noví jsou jiní. Jenže jací?
Poctivější? To by musel Babiš setřást podezření, že dotacemi na biopaliva přihrává svému byznysu. Výkonnější? Proč tedy za rok a půl vyměnil už tři ministry?
Méně toho namluví? Ale jděte, vždyť mu co chvíli jede pusa jako domovnici! A pak klidně změní názor jakoby nic.
Naposledy, že nemaká, Babišovi vyčetl senátor Miloš Vystrčil (ODS), jemuž vadilo, že nedorazil do horní komory na projednávání financemi předkládaného Konvergenčního programu ČR. Babišův náhradník, ministr spravedlnosti Pelikán, se zmohl na dětinskou omluvu, že strážce státní kasy pracuje šestnáct hodin denně.
Politici ANO svá zaváhání vysvětlují tím, že se teprve učí. Ani to nezní věrohodně. Kolik jen mají ve svých řadách protřelých exčlenů ČSSD a ODS? A vrabci na malostranských střechách si štěbetají, že v úskocích a intrikách si reprezentanti ANO s klasickými partajemi nezadají.
Jsou tací, kteří Babišovým ušlechtilým úmyslům věří. On skutečně neměl zapotřebí pověsit podnikání na hřebík a jít se otravovat politikou. Asi toho za dřívějších vlád i dost zakusil.
Leč jsou i tací, kteří tvrdí, že cílem ANO je přivést dávno nastavený systém k dokonalosti, aby nevyplivoval babráky Rathova střihu. Prostě provázat politiku, byznys a média tak těsně, že už to víc nejde.
Léta potrvá, než nalezneme pravdu. Kam se do té doby pohne naše země, je ve hvězdách. Prokoukne? Zbohatne? Nebo bude jedním velkým tunelem tonoucím v chaosu? Byť nástup protestních hnutí začal již za Ratha, ničím se nevyznamenala. Jsem snad sám, kdo nedoceňuje půvab Bártových Věcí veřejných, (kdysi) Okamurova Úsvitu a Babišova ANO? Čistit politiku i hospodářství je nutné. Babiš míří správným směrem, když chystá elektronickou evidenci tržeb nebo majetková přiznání. I audity se mu daří.
Těžko ale může zapřít nos mezi očima: nevyrovnaný sbor poslanců, chybující ministry, krizi na radnicích v Ústí nad Labem a Českých Budějovicích, tendenci ANO rozvíjet nevábné dědictví po ODS v Praze… A co Vladislav Koval, někdejší ministerský úředník a ostravský zastupitel zvolený za ANO, jenž se před soudem zodpovídá z úplatkářství?
Neslušela by Babišovi špetka pokory, než opět spustí odrhovačku, že bylo zle a bude líp?

Přílohy