Poslanci o úsporném tarifu

10.07.2022

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
--------------------
Další mimořádná schůze sněmovny. Poslanci na ní příští týden projednají úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s vysokými cenami energií. Platit má od následující topné sezóny a vláda na něj poskytne až 66 miliard korun. Opozice návrh hodlá podpořit. Považuje ho ale za nesystémový.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
V mimořádných situacích snížit konečnou cenu elektřiny, anebo zemního plynu, to je hlavní cíl energetického balíčku. Počítá s příspěvkem státu, jakousi dotací, která se ze státního rozpočtu přesune k obchodníkům s proudem anebo plynem.

Jozef SÍKELA, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za STAN/
--------------------
Forma toho příspěvku bude viditelná na faktuře, kdy vlastně ještě před tím zúčtováním záloh bude ta domácnost vidět ten odpočet, o který se sníží ta záloha, kterou budou muset za tu elektřinu nebo za ten plyn platit.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
V praxi to bude vypadat tak, že tarif bude automatický, tedy lidé o něj nemusejí žádat. Rozdíl bude v tom, jestli domácnosti využívají jen elektřinu na svícení, vaření i topení, anebo mají kombinaci s plynem. Tam je podpora státu větší. Výše slevy pro elektřinu se má odvíjet podle distribuční sazby v daném místě a pro plyn podle odebíraného množství. Sleva je určená jen těm, kteří mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií. Změny teď musí projednat parlament. Poslanci se kvůli balíčku sejdou mimořádně ve čtvrtek 14. července a návrh projednají ve zkráceném čtení a taky v rámci legislativní nouze.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Je tady ambice stihnout za ten jeden den tak, aby bylo pro co nejdříve hotovo. Teď ještě, pokud mám informace, probíhá i jednání vlastně s Bruselem ohledně toho, aby všechny ty náležitosti, které to má mít z hlediska Evropské komise a dalších institucí, tam byly zajištěny.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Ještě před mimořádnou schůzí poslanců se taky mimořádně sjedou členové hospodářského výboru, a to už v půl osmé ráno. A už tady chtějí členové opozice říct první výhrady, které k zákonu mají.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, místopředseda sociálního výboru /SPD/
--------------------
Největší výhrada, že je to vlastně obcházení toho problému. Je to vlastně další sociální dávka, a až dojdou ty finanční prostředky, které jsou na to určeny, tak vlastně se dostaneme do úplně stejné situace, ve které jsme dneska.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, místopředseda sněmovny /ANO/
--------------------
Je naprosto nevhodné pro současnou dobu volit jakýsi energetický tarif, který navíc nebude plošný, že to nepomůže o tom není nejmenších pochyb, ale obstruovat něco v tom případě nedává vůbec smysl, protože vždycky je lepší mít alespoň něco než vůbec nic.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
S rychlým projednáváním zákona počítá i Senát, a to ještě teď v červenci.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Plénum máme naplánováno na 20. července a 21. července, pokud by to nebylo možné, protože by u nás ještě ty tisky nebyly, tak bychom samozřejmě plánovali nejbližší další možný termín, což je o 7 dní později.


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Rychlý podpis pak slibuje i prezident. Ministerstvo chce, aby zákon i kvůli energetické krizi platil hned po vyhlášení ve sbírce. Mělo by se tak tedy stát už během léta. Štěpánka Martanová, Česká televize.

Přílohy