Poslanci posoudí novelu zákoníku práce

27.03.2013

ČT 24 | 08:00 | Pořad: Zprávy


Jan ZIKA, moderátor
--------------------
Poslanci budou rozhodovat o senátní novele, podle které bude znovu možné opakovaně uzavírat pracovní poměr na dobu určitou. Na programu mají taky nový zákon o státním občanství nebo normu, podle které by pojišťovny odváděly určité procento z povinného ručení hasičům.

redaktor
--------------------
Pružnější trh práce a vyšší konkurenceschopnost firem. To si senátoři slibují od novely zákoníku práce. Pro určitý okruh pracovníků znovu zavádí možnost takzvaného řetězení pracovních smluv. Firmy by si tak mohly najmout již vyzkoušené pracovníky. Podmínkou by byla dohoda zaměstnavatele a odborové organizace.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Ta výhodnost pro zaměstnance spočívá v tom, že je pro ně daleko lepší, než aby jako agenturní pracovníci pracovali na dobu určitou, neboť jako agenturní pracovníci nemají jisto, kdy skončí, neboť můžou skončit ze dne na den.

redaktor
--------------------
Zákonodárci budou mít na stole taky návrh na změnu pravidel získávání státního občanství. Včetně zavedení dvojího. Ještě rok by potom mělo platit zvýhodnění pro Slováky, kteří měli v Česku před rozdělením federace trvalý pobyt a mohou nabýt občanství rychleji.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/
--------------------
Já osobně jsem přesvědčen, že bychom neměli nějakým významnějším způsobem liberalizovat zákon o státním občanství a myslím, že taková je v tomto sále, takových nás je v tomto sále většina.

redaktor
--------------------
Dolní komora by mohla schvalovat taky novelu, která umožní navýšit nouzové zásoby ropy. Nyní mají vydržet na 90 dnů. Nově by to bylo na sto dnů. Řešit se bude i mezinárodní spolupráce při správě daní. 

Přílohy