Poslanci stvrdili zákon o rozpočtové odpovědnosti

18.01.2017

Haló noviny | Rubrika: Z domava | Strana: 2 | autor: (jad, ku)


Sněmovna včera přehlasovala senátní veto a opět schválila zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který má zavést nástroje proti zadlužování veřejných rozpočtů. Senát normu považuje za protiústavní.
Pro zákon zvedlo ruku 105 poslanců ze 171 přítomných. Zapotřebí jich bylo alespoň 101. Vládní koalici podpořilo pět zástupců hnutí Úsvit a jeden nezařazený poslanec. Proti bylo 62 opozičních poslanců.
"V zákoně naprosto nesmyslně nařizujeme obcím, aby neinvestovaly v jednom roce více, než je 60 procent jejich příjmů. Zejména malé obce přestanou fungovat," řekl poslancům senátor Miloš Vystrčil (ODS), který svým kolegům v dolní komoře zdůvodňoval senátní veto. V horní komoře při projednávání normy na konci listopadu podpořilo její zamítnutí 63 ze 67 přítomných senátorů, včetně zástupců ANO.
Senát předlohu pokládá za neústavní ve vztahu k obcím. Senátoři už dříve prohlásili, že pokud je sněmovna přehlasuje, obrátí se na Ústavní soud. Poukazovali hlavně na to, že jde o běžný, nikoli ústavní zákon, kterým se zasahuje do ústavního práva obcí ohledně jejich hospodaření. Vystrčil po včerejším hlasování ve sněmovně potvrdil, že senátoři ústavní stížnost podají. "Zákon není v souladu s Ústavou ČR," uvedl. Vládní koalice ale zřejmě připraví novelu, která bude na výtky obcí reagovat.

Přílohy