Poslanci zamítli rozšíření pravomocí NKÚ, jinou možnost neměli

19.02.2013

Zpravodajství ČTK | 16:46 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mbc


Praha 19. února (ČTK) - Poslanci dnes potvrdili senátní veto předlohy, která měla rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Nezbylo jim nic jiného potom, co horní komora zamítla koncem ledna nutnou ústavní novelu. Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také obecních a krajských samospráv. Předlohy jsou ale opět ve hře, znovu je podali poslanci opozičních Věcí veřejných. Totéž ohlásila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

"Jako navrhovatel musím navrhnout zamítnutí," konstatoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Poznamenal, že Ústavní soud už dřív uvedl, že prostým zákonem není možné přidávat NKÚ další kompetence. Zpravodaj Stanislav Polčák (TOP 09/STAN) podotkl, že napříště asi nebude stačit jednat se zástupci senátorů, ale se všemi členy horní komory.

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že pokud by byl zákon o NKÚ schválen, nebyl by funkční. Úřad by podle něho neměl na všechny prověrky kapacitu, povinnosti by nemohl stihnout. Celý současný kontrolní systém je podle Vystrčila navíc chaotický.

Někteří senátoři už v lednu poukazovali na to, že do obcí chodí různé kontroly již nyní. Často podle nich několik odlišných kontrol prověřuje totožnou záležitost a volali po nápravě. Zdůrazňovali, že obecně proti prověrkám nic nemají.

Poslanec VV Radek John označil argumenty Senátu, v němž má většinu ČSSD, za účelové. "Sociální demokraté nechtějí kontroly v krajích a v polostátních podnicích," uvedl.

NKÚ měl podle novel nově prověřovat vedle obcí a krajů firmy s vyšším než padesátiprocentním podílem úřadů veřejné správy. Výjimkou měly být akciové společnosti, jejichž cenné papíry jsou obchodovatelné na burze, tedy ČEZ. Kontroloři by podle předlohy mohli také například do zdravotních pojišťoven, veřejných výzkumných institucí a vysokých škol, do veřejnoprávních médií a do České národní banky.

Nové předlohy VV jsou prakticky totožné s těmi, které Sněmovna odeslala do Senátu. Výjimku tvoří ustanovení o kontrole polostátních firem - elektrárenský gigant ČEZ by výjimku z prověrek neměl. Novely čeká posouzení v kabinetu, potom o nich bude opět rozhodovat Parlament.

Přílohy