Poslanci zřejmě nestihnou projednat digitální daň nebo pět týdnů dovolené

05.08.2021

ct24.cz | Rubrika: Domácí | Autor: gla


Současní poslanci už nejspíše nestihnou schválit některé zákony. Mezi nimi je například pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance, zavedení digitální daně, zmrazení platů politiků na příští rok nebo zákon zpřísňující lobbing. Celkem jde o 550 bodů. Sněmovna během léta s jejich projednáváním nepočítá. Těsně před volbami bude navíc kvůli odporu Senátu na jejich schválení pozdě.

„Neprojednali jsme zákon o lobbingu. Ten je tím pádem velice ohrožený, zda ho vůbec projednáme v tomto volebním období,“ upozornil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Z programu všech letních schůzí dolní komory vypadlo i třetí čtení digitální daně. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přiznává, že návrh v tomto volebním období už zřejmě neprosadí. „Napsala jsem asi před čtrnácti dny dopis předsedovi našeho klubu panu Faltýnkovi (ANO) a panu předsedovi sněmovny, aby zařadili digitální daň, ale vidím tu šanci docela malou,“ podotkla.

Pětiprocentní digitální daň měla podle plánu ministryně už příští rok získat do rozpočtu 2,5 miliardy korun. Týkat se měla velkých korporací, jako je Google, Facebook nebo Amazon. Její zavedení přitom podporuje jasná ústavní většina poslanců. Vláda přesto ani rok a půl po předložení svůj návrh neprosadila.

„Je to další šaráda ze strany ANO, které se tváří, jak ji hrozně prosazuje, ale potom tam předřazuje úplně jiné tisky, i když tam leží kratší dobu,“ kritizoval místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Dolní komora také pravděpodobně během léta ve třetím čtení už neschválí návrh na minimální pětitýdenní povinnou dovolenou pro všechny zaměstnance. Prosadit ho chtěli zejména komunisté a ČSSD. „Je asi pravda, že jenom kvůli nám by se mimořádná schůze znovu nesvolávala, asi tu sílu úplně nemáme,“ řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová. Podporu slíbila i část ANO. Komunisté se zákonem spojovali i jednání o podpoře vlády.
 

Nesouhlas Senátu

I pokud by poslanci digitální daň nebo pětitýdenní dovolenou schválili těsně před volbami, narazí oba návrhy v Senátu, kde mají jasnou většinu opoziční strany. Sněmovna by pak už nestihla obě veta přehlasovat.

Nejsilnější klub v horní komoře – ODS – má výhrady hlavně vůči prodlužování povinné dovolené. „Pokud bychom takto nařídili všem například povinných pět týdnů dovolené, tak by se mohlo stát, že by některé malé firmy zanikly,“ zdůvodnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Politici si také nestihnou do voleb zmrazit výdělky. Premiér Andrej Babiš (ANO) sice na začátku července navrhl zmrazení platů politiků či soudců, zákon je ale teprve v prvním čtení. „Je na tom vidět pokrytectví ostatních politických stran. Záměrně to udělaly tak, aby se to do voleb neprojednalo,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Mzdy poslanců, senátorů, soudců a dalších ústavních činitelů tak v příštím roce zřejmě vzrostou o téměř šest procent, tedy o tisíce korun.

 

Odkaz na článek.

 

 

Přílohy