Poslanci zrušili karenční dobu

01.11.2018

E15 | Rubrika: Události | Strana: 3 | autor: Nguyen Thuong Ly


Vládě se podařilo v dolní komoře prosadit jednu ze svých priorit – proplácení prvních tří dnů nemoci. Návrh zákona nyní míří do Senátu, kde má ale vládní koalice menšinu.

Zaměstnanci by měli od příštího roku opět začít čerpat náhradu mzdy už od prvního dne nemocenské. Změnu schválili v závěrečném čtení poslanci. K vládní koalici ANO a ČSSD se se svými hlasy přidali i komunisté, Piráti a část lidovců.

„Karenční doba znamená nespravedlivé s trestání pracujících za nemoc,“ uvedla předkladatelka novely zákoníku práce Kateřina Valachová (ČSSD).

V současnosti nedostávají zaměstnanci za první tři dny nemocenské žádnou náhradu a podle Valachové pak dochází k tomu, že lidé své nemoci radši přecházejí.

Podle nynějšího návrhu by jim měli zaměstnavatelé od prvního dne nemoci platit 60 procent mzdy.

Vláda počítá s tím, že by návrh mohl začít platit už od prvního července příštího roku. Zákon však může zbrzdit Senát, kde mají po říjnových volbách silnou pozici Starostové, ODS a lidovci, tedy spíše odpůrci vládního návrhu.

„Jedná se o další zatížení zaměstnavatelů a snížení jejich konkurenceschopnosti,“ uvedl šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. Občanští demokraté chtějí v horní komoře navrhnout mírnější verzi rušení karenční doby, případně zamítnutí celé novely. Ve sněmovně se ale zřejmě najde dost poslanců na přehlasování Senátu.

Stát chce ztrátu zaměstnavatelům kompenzovat tím, že jim sníží o 0,2 procentního bodu odvody na pojistném, což představuje zhruba tři a půl miliardy korun.

Firmy namítají, že náklady budou mnohem vyšší.

„Kompenzace je směšná. V žádném případě nevyváží finanční a personální dopady na firmy,“ řekl šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že by dodatečné mzdové a personální náklady s odvody mohly činit až pět miliard korun.

Více E15.cz

Přílohy