Potíže s darem z Tchaj-wanu. Jak ho přivézt a nepřekročit zákon

17.09.2020

seznamzpravy.cz | Rubrika: Politika, Byznys, Koronavirus, Stalo se | Autor: Jiří Pšenička


Podle názoru šéfa Senátu Miloše Vystrčila by pět darovaných linek na výrobu roušek měla provozovat některá z soukromých firem, která už má s podobnou výrobou zkušenosti.

Státní úředníci mají podle informací Seznam Zpráv poněkud zamotanou hlavu z toho, jak přijmout z Tchaj-wanu darem pět linek na výrobu chirurgických roušek a začít na nich ochranné pomůcky co nejdříve vyrábět.

Zdánlivě jednoduchý úkol v sobě skrývá některá právní rizika. Jde o to, že každý, kdo by na zdarma získané technologii začal roušky produkovat a na trhu prodávat, by mohl být snadno konkurencí nařčen z nekalé hospodářské soutěže a z nedovolené veřejné podpory.

Řešení by nejspíše mělo najít Ministerstvo průmyslu a obchodu. „Začal jsem to řešit, měli bychom možná velmi zajímavé využití, ale ještě to musíme prověřit,“ reagoval na dotaz neurčitě ministr Karel Havlíček.

Že přijetí daru ve formě drahé technologie není triviální problém, potvrdil redakci předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který při své nedávné cestě na Tchaj-wan hodnotný dar pro Českou republiky vyjednal.

„S představiteli naší vlády teď hledáme mechanismus, jak ty linky z Tchaj-wanu přebrat. I přijetí takového daru totiž podléhá zákonům, které je třeba dodržet,“ uvedl Vystrčil s tím, že ve hře je několik variant, jak s linkami dále naložit.

„Osobně si myslím, že ten dar bude muset přijmout stát a vybrat někoho, kdo ty linky bude provozovat. A musí to být uděláno tak, aby nedošlo k veřejné podpoře a nebyl nikdo zvýhodněný,“ řekl Vystrčil. V tomto případě je prý třeba řešit i otázky ohledně ceny finálních produktů.

Jisté podle něj je, že na linkách by měl vyrábět někdo, kdo už má s touto výrobou praktické zkušenosti. Tedy privátní firma, nikoliv stát. „Předpokládám, že jedna z podmínek při hledání toho provozovatele bude spočívat v tom, že ti lidé takové zařízení umí obsluhovat, mají zkušenosti i s distribucí,“ dodal pro Seznam Zprávy Vystrčil.

Šéf Senátu věří, že na všechny otázky budou nalezeny odpovědi během následujícího týdne, tak aby nejpozději v polovině listopadu už byly linky v Česku instalovány a mohly pomoci při zvládání aktuální krize s covidem-19.

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/potize-s-darem-z-tchaj-wanu-jak-ho-privezt-a-neprekrocit-zakon-120264

Přílohy