Potvrzeno: Senát schválil peníze hasičům

24.07.2012

Třebíčský deník | Rubrika: U nás doma | Strana: 10 | autor: (tz)


Praha/Třebíč – Senát významně podpořil naději hasičů na posílení jejich financování. Na návrh senátora Vítězslava Jonáše Senát schválil návrh novely zákona, která má zajistit posílení rozpočtu profesionálních i dobrovolných hasičů. Pokud úpravu schválí Poslanecká sněmovna, zákon začne platit od ledna příštího roku.

„Hasiči poskytují službu veřejného charakteru. Prospívají celé společnosti, každoročně se podílejí kromě záchrany lidských životů a zdraví lidí i na záchraně hodnot majetku převyšující deset miliard korun. Přesto jsou hasiči z hlediska svých potřeb dlouhodobě podfinancováni. Tento stav má negativní vliv na akceschopnost jednotlivých jednotek. Dochází také ke stárnutí technologií a vozového parku. „Z hlediska současné rozpočtové situace hasičů je nezbytné tento stav řešit,“ vysvětlil důvody připravené novely její předkladatel Vítězslav Jonáš.

„Novelu zákona připravenou senátorem Jonášem plně podporuji a věřím, že se nám společně podaří se dohodnout s Poslaneckou sněmovnou na jednotném postupu, který přinese posílení rozpočtu našich profesionálních i dobrovolných hasičů. Velkou část práce již máme za sebou, ale vyhráno ještě úplně není,“ okomentoval úspěšnou podporu návrhu zákona v Senátu spolupředkladatel návrhu zákona senátor Miloš Vystrčil.

Podle v Senátu schválené právní úpravy by každá pojišťovna podnikající na území České republiky odvedla 6% z vybraného pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na speciálně zřízený účet vedený Ministerstvem vnitra. Při celkové částce 24 miliard korun vybrané v roce 2009, by pak bylo po přijetí návrhu zákona přerozděleno hasičům okolo 1,4 miliardy korun.

„Lze předpokládat, že vybraná výše pojistného by se v následujících letech neměla nijak dramaticky měnit. To znamená, že pokud se nám podaří prosadit schválení zákona i v Poslanecké sněmovně, byla by mezi profesionální a dobrovolné hasiče ročně přerozdělována navíc částka vyšší než miliarda korun. Pro přerozdělování navrhujeme nastavit jasná pravidla. Tři pětiny peněz by přerozdělilo ministerstvo vnitra krajským hasičům a dvě pětiny by poslalo krajům, které by tyto peníze přerozdělily obcím zřizujícím jednotky dobrovolných hasičů,“ popsal další kroky a systém navrhovaného dělení peněz senátor Vítězslav Jonáš.

Přílohy