Požehnali novému znaku, vlajce i zvonici

19.07.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: (jv)


CEJLE
OE Opravené zvoničce, novému obecnímu znaku a vlajce požehnali minulou neděli v Cejli na Jihlavsku.
Třicet tisíc korun sebrali mezi sebou obyvatelé Cejle na opravu své zvoničky. Celkovým nákladem 160 tisíc Kč pak obec ve zvoničce provedla novou izolaci proti vlhkosti, podlahu, omítky včetně interiéru a nátěr střechy. Při nedělním odpoledním shromáždění dostala opravená zvonička požehnání.
Kdy byla zvonice uprostřed Cejle postavena, není známo. "Pátrala jsem i v archivech v Jihlavě a Pelhřimově, ale nikde žádná zmínka. Ani pan farář nemá žádný záznam o tom, že by se někdy např. světila," řekla JL starostka obce Pavlína Nováková. Nedělní slavnosti přihlížely ve slunečném počasí desítky obyvatel obce zpod deštníků a slunečníků. Rozdávaly se pouťové koláčky, hrál žesťový kvintet, vedený Waltrem Hofbauerem, hostem byl v publiku i senátor Miloš Vystrčil. Slavnosti předcházelo už sobotní pouťové veselí, při němž sehráli ochotníci z Třeště představení Noc na Karlštejně.
Je to významná slavnost-," uvedla akt žehnání starostka. Připomněla, že samotná obec vznikla před 735 lety, že od roku 1900 tu fungoval sbor dobrovolných hasičů, od roku 1920 spolek divadelních ochotníků, od roku 1924 obecní knihovna. Známe historii místní školy, ale bohužel nám naši předkové nezanechali sebemenší zprávu o stavbě naší zvoničky," konstatovala.
Opravená zvonička proto nyní dostala na fasádu nad vstupem letopočet 2013. Zasvěcena byla sv. Markétě, patronce polních a jiných plodin. S jejím jménem jsou také spojovány některé zemědělské pranostiky (např. Zapláče-li Markéta, bude deště dosyta, Svatá Markéta, hodila srp do žita apod.). Do podkroví zvoničky byly pro další generace uloženy v tubusu písemné a fotografické dokumenty ze současnosti. Nově založený Sbor dobrovolných hasičů Cejle ke kapličce přinesl k požehnání i nový obecní znak a vlajku, o jejichž pořízení rozhodlo zastupitelstvo obce. Návrhem byl pověřen známý ostravský heraldik Jan Tejkal. Vedení obce převzalo z rukou předsedkyně Parlamentu ČR Miroslavy Němcové (ODS) pro tyto symboly dekret 10. června.
Zvonici a symbolům obce požehnal při shromáždění farář O. Roman Strossa. Byl jsem tady zatím šest let půjčený" a od 1. ledna tohoto roku došlo k rozhodnutí v Římě a farnost -patří to do farnosti Dolní Cerekev - byla převedena do brněnské diecéze (pozn.red.: doposud České Budějovice). Takže jsem teď doopravdy váš kněz OE je to tady moje premiéra," uvedl se neformálně O. Roman Strossa.
Farář poté připomněl, že zvony jsou od nepaměti znamením určujícím rytmus života na vesnici. To už tak dneska není, to víme," pousmál se kněz, dneska si pustíte rádio OE ráno vstanu a pustím si Radiožurnál, abych věděl, jestli přes déjedničku dojedu do Brna- Zvonička mi moc nepomůže."
Zvonice ale podle O. Strossy připomíná to, co bylo před námi: Je strašně důležité, abychom byli zakotveni v minulosti, v tom dobrém slova smyslu." Symbol zvoničky a znaku podle kněze obyvatelům Cejle připomíná, že tvoří jedno společenství. A vy jste velmi živá obec, a to vám moc přeju- Nic tak nedělí lidi, a nic tak nečiní ty symboly prázdnými, než lidské sobectví," dodal kněz.
Společně se pak shromáždění modlilo, aby právě požehnané zvony a znak byly pro obyvatele Cejle základem pro budoucí dny, pro vše co plánují a po čem touží.

Nový znak obce Cejle Na znaku je zobrazena dvojice listnatých stromů, představujících dvě místní části Cejle a Hutě. Jde o symbol geografického charakteru obce, její polohy v zalesněné krajině v okolí vrchu Čeřínek. Obecná figura latinského kříže s perlou představuje na znaku atribut svaté Markéty. Heroldská figura zlatého břevna připomíná dlouholetou historickou vazbu obce k biskupským panstvím Červená Řečice a Nový Rychnov. Ve spojení s figurou krokve podtrhuje břevno (jako vodorovný pruh) symboliku původu názvu obce (z německého slova Ziele, značícího řadu, ulici). Obecná figura žernovu (mlýnského kamene) je převzata z erbu Hamrů píšících se z Kostelce a také z Cejlův a sídlících na tvrzi Vestenhof (dnes Kostelec) ve 14. století. Žernov může také připomínat historický cejlský mlýn na Jedlovském potoce. Vlajka představuje zjednodušené opakování znaku. Cejle se nachází 10 km jihozápadně od Jihlavy, v nadm. výšce 546 m. Podle historických pramenů byla obec založena v roce 1278. V současné době je v Cejli 188 domů s popisnými čísly a 480 trvale žijících obyvatel (zdroj: web obce). Děti zde mohou navštěvovat ZŠ do 5. třídy, je zde i mateřská škola.

Přílohy