Pracovní poměr na dobu určitou bude možné opět uzavírat opakovaně

12.02.2013

Zpravodajství ČTK | 18:13 | Rubrika: Odbory, pracovněpráv - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: fd


Praha 12. února (ČTK) - Pracovní poměr na dobu určitou asi bude možné opět uzavírat opakovaně bez časových omezení. Platit to má ale jen pro určitý okruh pracovníků, podmínkou má být také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací. Předpokládá to senátorská novela zákoníku práce, kterou dnes podpořila Sněmovna. Předloha nyní míří do sociálního výboru.

Novela má podle předkladatelů zpružnit trh práce a pomoci zlepšit konkurenceschopnost firem. Umožní například zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou, uvedli autoři předlohy z řad ODS a ČSSD. Využít by to mohly například zemědělské podniky a stavební firmy.

Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být příjemci všech výhod, které zaměstnavatel poskytuje. Novela by též měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. Může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) poznamenal, že se na úpravě dohodli zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců, je prý pro obě strany výhodná. Námitky neměla ani vláda. Podle Stanislava Grospiče (KSČM) je ale novela kontraproduktivní; může se podle něho snížit ochrana práv zaměstnanců.

"Je to pozitivní legislativní počin, který může zabránit propuštění řady zaměstnanců zejména ve výrobě pracujících na smlouvu na dobu určitou. Nynější legislativa dostatečně nereflektuje praxi v podnicích," řekl ČTK partnera advokátní kanceláře White & Case Ladislav Smejkal. Změna podle něj uleví firmám, ale pomůže také lidem, kteří v nich pracují. I pro ně je lepší mít neustále se opakující pracovní smlouvu na dobu určitou, než nemít práci vůbec.

Z právního pohledu se ovšem Smejkal vyjádřil k novele kriticky, protože u firem, kde nepůsobí odborová organizace, umožňuje nastavení řetězení dle jejich vlastního uvážení pouze vnitřním předpisem. To prý může vést ke zneužívání ze strany těchto zaměstnavatelů.

Novela zákoníku platná od loňského ledna stanovila, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky, dříve maximální doba činila dva roky. U stejného podniku by se také neměla opakovat víc než dvakrát po sobě.

Přílohy