Pravice na ústupu? Kongres ODS napoví

13.01.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Události | Strana: 11 | autor: Kateřina Perknerová


Pohledem Deníku

Občanští demokraté si na víkendovém kongresu v Ostravě připomenou 25. výročí vzniku své strany, což bude asi také jediný důvod k oslavě.
Česká pravice momentálně zažívá zlé časy a nic na tom nemění fakt, že současné vedení ODS je jako vystřižené z učebnice. V jejím čele stojí bývalý rektor Masarykovy univerzity, dva místopředsedové zasedají v europarlamentu, ostatní byli nebo jsou úspěšnými komunálními politiky, někteří mají za sebou akademickou dráhu. A na žádném z nich za poslední dva roky neulpěl ani stín podezření z páchání čehokoli nekalého. Kdyby si měli podat ruku s nějakým kmotrem, asi by omdleli. Nic z toho ale nejstarší pravicové straně v Česku nestačí k návratu na výsluní. Důvodů je několik.
Po trapném konci vlády Petra Nečase nebylo snadné zhrzené konzervativní voliče přesvědčit, že ODS je tu od toho, aby bránila jejich zájmy. Nešlo o sám nemanželský vztah, ale o skutečnost, že bojovník proti kmotrovství a nahrazení idejí kšeftařením dopustil, aby jeho pravá ruka Jana Nagyová pokračovala v dalíkovské linii. Prezident Miloš Zeman si otřesenou koalici ODS, TOP 09 a LIDEM vychutnal, nedal jí šanci na revitalizaci a občanské demokraty poslal několik měsíců před volbami do opozice.
Strany se ujal čerstvý člen ODS Petr Fiala, který jako politolog dobře věděl, že ho čeká strastiplná pouť, na jejímž konci nemusí být klíč k voličovu srdci. Z dvacetiprocentní partaje se stalo sedmiprocentní nedochůdče, které mělo ve sněmovně jen o dva mandáty víc než Okamurův Úsvit a o sedm méně než komunisté. Zatímco TOP 09 se pyšnila dvěma nepřehlédnutelnými politiky – Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem – členy vedení ODS by vyjmenoval jen skutečný politický fajnšmekr.

Babiš jako soupeř

Skomírající stranu navíc drtil nástup Andreje Babiše, jehož ANO okatě volila spousta úspěšných podnikatelů, kteří se netajili svým pravicovým zaměřením. S tím si minulé dva roky ODS nevěděla rady. Teprve v okamžiku, kdy do sněmovny dorazil Babišův návrh zákona o elektronické evidenci tržeb, Fialův tým ožil. Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura si vzal na starost odbornou stránku věci a tepal slabá místa normy, s níž Andrej Babiš spojil svůj politický osud. Petr Fiala se opírá o hlasy drobných živnostníků z terénu, kteří mají ze zavedení EET obavy. Bojí se vysokých pokut, komplikací s odesíláním dat i nepřiměřené kontroly. Šéf ODS sice přímo nemluví o „balkánské kravině“ jako Miroslav Kalousek, ale tvrdí, že půjde pouze o zbytečnou šikanu. Proto se rozhodl přistoupit k obstrukcím, které mají její přijetí znemožnit. Tím se ODS hodně zviditelnila, ale podle aktuálních preferencí se nezdá, že by své poztrácené voliče extra oslnila a přitáhla zpět.
Daleko víc ji živou vodou pokropila mezinárodní situace. Do Česka totiž dorazila uprchlická vlna, respektive strach z neexistujících běženců, který umně uchopila například poslankyně Jana Černochová. Kromě odporu k euru a užší evropské integraci se ODS hlasitě přidala k těm, kdo kritizovali bezhlavý příliv migrantů do zemí EU. Postoj německé kancléřky Angely Merkelové od počátku odmítala. Stejně tak se ovšem s despektem dívala na aktivity šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky. Ani dramatické výzvy zakladatele ODS a exprezidenta Václava Klause ve Fialově stanu nenacházejí vřelou odezvu.

Zaplní ulice?

V Ostravě se o stranické strategii v tomto bodě jistě bude hodně mluvit, víc zřejmě v zákulisí než za řečnickým pultem. O tom, že mnozí budou tlačit na vyhrocenější tón, svědčí například včerejší prohlášení experta ODS na školství Václava Klause ml. ke kauze dalšího odebraného dítěte v Norsku: „Normální lidé čelí neomarxistickému teroru nebo zelenému socialismu či jak to nazvat, který je hůř uchopitelný než klasický socialismus namířený proti kapitalismu. Ne náhodou stejní gauneři brání Barnevernet, juvenilní justici a podobně, a jedním dechem hystericky vítají statisíce cizokrajných migrantů. Jde jim o zničení národů, zničení rodin, zničení veškerých tradic. Není jiná cesta – občané musí být více radikální.“
Bude na podobné apely slyšet i Petr Fiala a jeho lidé?

***

SOUČASNÉ VEDENÍ ODS:

Předseda*
Petr Fiala (poslanec)
1. místopředseda: Jan Zahradil (europoslanec)
Místopředsedové:
Martin Kupka (starosta Líbezníce), Evžen Tošenovský (europoslanec, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje), Miloš Vystrčil (senátor a bývalý hejtman Vysočiny), Martin Novotný (poslanec a bývalý primátor Olomouce)

KDO ZÍSKAL KRAJSKÉ NOMINACE:

na předsedu
Petr Fiala

na 1. místopředsedu:
Jan Zahradil, Martin Kupka, Miloš Vystrčil

Na místopředsedy:
Martin Kupka, Miloš Vystrčil, Martin Novotný, Adolf Beznoska, Drahomíra Miklošová, Evžen Tošenovský

Pro odvážné a podnikavé

• Prosazujeme rovnou sazbu daně z příjmu bez nadbytečných výjimek, odpočtů a snížení sociálního a zdravotního pojištění.
• Zavedeme jednotnou sazbu DPH.
• Chceme zrušit silniční daň.
• Vytvoříme jednoduché a jednotné přiznání daně z příjmu a odvodů sociálního a zdravotního pojištění na jednom formuláři.
• Jsme jednoznačně po zachování české koruny.
• Zavedeme rychlejší odpisy investic do nového zařízení


Pro svobodné a zodpovědné

• Živnostníkem online! Po online odeslaní registrace k provozovaní volné živnosti na živnostenský úřad vám obratem přijde IČO a DIČ a o ostatní instituce se již nemusíme starat.
• Jakoukoli žádost bude možné vyřídit na kterémkoli úřadě bez ohledu na trvalé bydliště (např. vydání dokladů).
• Odstartujeme automatické informování o blížících se termínech ze strany úřadů.

Pro aktivní a pracovité

• Prosazujeme nárok na rodičovskou dovolenou i v případě, že dítě mladší 2 let chodí do školky nebo jeslí.
• Zrušíme daň z nabytí nemovitosti.
• Zvýšíme možnosti přivýdělku během pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Pro ty, kteří se chtějí sami rozhodovat

• Otevírací doba v obchodech by měla být pouze a jedině na rozhodnutí jejich majitelů.
• Pro osoby celodenně pečující o své blízké chceme zavést obdobný statut, jako mají „pěstouni" starající se o děti, které nemůžou být v péči vlastních rodičů.
• Provozovatelé restauračních zařízení by měli mít možnost svobodně zvolit typ svých podniků. Je pouze na nich, zda restaurace či kavárna bude kuřácká/nekuřácká.

Historie

• Občanská demokratická strana vznikla v dubnu 1991 po rozpadu Občanského fóra.
• Jejím předsedou byl až do roku 2002 Václav Klaus.
• Jeho nástupcem se nečekaně stal Mirek Topolánek, který stranu vedl osm let.
• V roce 2010 po vynuceném Topolánkově odchodu byl do čela ODS zvolen Petr Nečas.
• Po čtyřech letech a prohraných sněmovních volbách ho vystřídal Petr Fiala, emeritní rektor Masarykovy univerzity v Brně a ministr školství v Nečasově vládě, kde ovšem zasedal jako nestraník.
• K 1. dubnu 2009 měla ODS celkem 33 916 členů, kteří byli organizováni v 1461 místních, 92 oblastních a 14 regionálních sdruženích.
• Na jaře 2015 klesl počet členů pod 15 tisíc.

CO ŘEKLI BÝVALÍ PŘEDSEDOVÉ

"Nevidím, že by nové vedení přišlo s nějakým natolik zřetelným projektem, který by mohl přilákat nové členy a přívržence. Je to jen pokus o zachování státu quo, udržet si ty voliče, kteří se nemohou smířit ani s levicovými stranami, ani se stranami byznysově orientovanými, ale ani s údajnou pravicovostí TOP 09." Václav Klaus o novém vedení a stylu ODS v rozhovoru pro MfD, 30.5. 2014

"Předřazení volby orgánů včetně předsedy a místopředsedů politické diskusi však tuto naději dramaticky eliminuje. Je to poprvé v krátkých dějinách ODS! To se té diskuse, občanští demokraté, natolik bojíte, že pokračujete v tradici selhání svých předchůdců a hlasovacími aliancemi předem připravených manipulačních her? Nic jste nepochopili a nic jste se nenaučili! To, že ale nejste ochotni aspoň v pudu sebezáchovy vyslechnout sami sebe a pokračujete v neblahé tradici hry na vnitrostranickou demokracii, mě vede k názoru, že jste pořád ještě neporozuměli hloubce problémů, ve kterých se ODS nachází." Mirek Topolánek, 17.1. 2014

ODS jako na houpačce

Volby do Poslanecké sněmovny
  1992 29,7 % hlasů, 66 mandátů
  1998 27,7 % hlasů, 63 mandátů
  2006 35,8 % hlasů, 81 mandátů
  2010 20,2 % hlasů, 53 mandátů
  2013 7,7 % hlasů, 16 mandátů

Obecní volby
  1994 29,5 % hlasů
  2006 36,2% hlasů
  2014 9,01 % hlasů

Krajské volby
  2000 23,8 % hlasů, 9 hejtmanů
  2004 36,4 % hlasů, 12 hejtmanů
  2012 12,3 % hlasů, 0 hejtmanů

Graf - viz příloha

Vývoj volebních preferencí (podle agentury STEM) - viz příloha

Zdroj: DENÍK, VOLBY.CZ, ODS, STEM

Přílohy