Právo bránit sebe i ostatní se zbraní

21.07.2021

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Lucie BORHYOVÁ, redaktorka
--------------------
Právo bránit sebe i ostatní zbraní bude nově zakotveno v ústavě. Stane se součástí Listiny základních práv a svobod. Shodly se na tom obě komory Parlamentu. Úprava je reakcí na odzbrojovací tendence Unie.

Eliška KOPÁNKOVÁ, redaktorka
--------------------
Listina základních práv a svobod bude nově obsahovat ustanovení, že každý má právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní v ruce za podmínek stanovených zákonem. Novela vychází z petice, kterou podepsalo více než 100 000 lidí. Petice byla reakcí myslivců a dalších držitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní, včetně těch legálně držených.

Jan KUDRNA, ústavní právník
--------------------
Listina pouze jaksi proklamuje to, co už tady existuje. Podmínky zejména nutné obrany anebo krajní nouze se nemění, to zůstává i do budoucna stále stejné a je to v rukou zákonodárců.

Eliška KOPÁNKOVÁ, redaktorka
--------------------
Evropská unie musí respektovat ústavu jednotlivých členských států.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
V okamžiku, kdyby vznikla v Evropě směrnice, která by následně mohla i nás nutit k nějakým úpravám možnosti používání zbraně pro ochranu, tak my tady máme ústavní zákon, který nám toto právo zaručuje.


Eliška KOPÁNKOVÁ, redaktorka
--------------------
Získání zbrojních průkazů v době pandemie komplikovala protiepidemická opatření. Lidé nemohli k závěrečným zkouškám a teď se komise nezastaví, jinak ale prý počet zájemců o zbrojní průkaz v posledních letech neroste ani neklesá.

Pavel CÉZA, soudní znalec v oboru střelivo a výbušniny
--------------------
Ti zájemci o to získání zbrojního průkazu jsou takové tři kategorie, kdy se jedná o ty lovce, sportovní střelce a pro osobní ochranu, případně pro výkon zaměstnání. Z hlediska těch žádostí převažují ty sportovní střelci a ta osobní ochrana.

Eliška KOPÁNKOVÁ, redaktorka
--------------------
V České republice vlastní zbrojní průkaz více než 300 000 lidí. Do konce července mohou lidé v rámci zbraňové amnestie na policii přinést nelegálně držené zbraně nebo střelivo. Vyhnou se přitom postihu za nedovolené ozbrojování. Eliška Kopánková, televize Nova.

Přílohy