Pravomoci NKÚ se na obce, kraje a některé firmy nerozšíří

30.01.2013

Zpravodajství ČTK | 18:27 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mbc


Od 4. odstavce jsme doplnili podrobnosti z rozpravy a informace o předlohách.

--------------------

Praha 30. ledna (ČTK) - Senátoři odmítli rozšířit ústavní novelou pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Předlohu nepodpořili, její legislativní cesta tak končí. NKÚ měl mít podle ní možnost prověřovat také obce, kraje a další instituce a rovněž některé firmy s majetkovou účastí státu, krajů a obcí. Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také samospráv.

Následně senátoři zamítli související novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Tato předloha se ale vrací jako běžný zákon do Sněmovny. Senátoři v doprovodném usnesení zároveň doporučili, aby návrhům změn ústavy o pravomocích NKÚ předcházela analýza, aby byly provázány se zákonem.

Někteří senátoři poukazovali na to, že do obcí chodí různé kontroly již nyní. Často podle nich několik odlišných kontrol prověřuje totožnou záležitost. Kritici předlohy ale zároveň zdůrazňovali, že obecně proti prověrkám nic nemají.

"Než udělat velkou chybu, je lepší ještě chvíli počkat," uvedl Miloš Vystrčil (ODS). Ústavní novela podle něho vyvolává plané naděje, a pokud by byla schválena, prostor pro korupci se neomezí. Petr Vícha (ČSSD) zase volal po novém systému prověrek, aby byla na jednu záležitost jedna a včas.

"Bojujeme s korupcí, jako když jsme bojovali za mír. Tak dlouho, až nezůstane kámen na kameni," prohlásil Jaroslav Kubera (ODS). Od kritiků zaznívaly i pochyby o tom, že by měl Nejvyšší kontrolní úřad na prověrky dostatečnou kapacitu.

Předlohy se zastali například Eliška Wagnerová (za SZ), Jiří Dienstbier (ČSSD) a Vladimír Dryml (SPOZ). "Kontrola nemá sloužit jako strašák, ale jako pomoc těm, kteří chybovali," řekl. Podle Dienstbiera se zase všeobecně ví, že ne všude se postupuje hospodárně. Viceprezident NKÚ Miloslav Kala navíc upozorňoval, že prověrky NKÚ nejsou obvyklými kontrolami.

Pro ústavní novelu nakonec zvedlo ruku 18 senátorů, 14 jich bylo proti a 40 se jich hlasování zdrželo. Dienstbier (ČSSD) soudí, že řada nových kontrolních pravomocí v zákoně o úřadu by obstála i bez ústavní změny. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ale varoval před totálním právním chaosem.

"Odpor některých senátorů je nepochopitelný," sdělila v tiskové zprávě vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). U obcí a krajů by NKÚ prověřoval jen zákonnost, nikoli efektivitu vynakládání peněz, připomněla. Z nepřijetí ústavní novely Peake viní opoziční ČSSD, která má v horní komoře většinu. Sněmovnou prošly obě předlohy hladce i hlasy opozice.

NKÚ měl podle novel nově prověřovat vedle obcí a krajů firmy s vyšším než padesátiprocentním podílem úřadů veřejné správy. Výjimkou měly být akciové společnosti, jejichž cenné papíry jsou obchodovatelné na burze, tedy ČEZ. Kontroloři by podle předlohy mohli také například do zdravotních pojišťoven, veřejných výzkumných institucí a vysokých škol, do veřejnoprávních médií a do České národní banky.

Přílohy