Předseda Senátu M. Vystrčil mezi osobnostmi, které u příležitosti 17. listopadu píší běloruským politickým vězňům

17.11.2020

www.senat.cz | 12:58 | Autor: Sue Nguyen


Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil se při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii přidal k iniciativě Centra experimentálního divadla v Brně a Ambasády nezávislé běloruské kultury v ČR, v rámci níž významné osobnosti českého kulturního a veřejného života píší osobní dopisy běloruským politickým vězňům.

Dopis Miloše Vystrčila je adresován Viktarovi Babarykovi, populárnímu prezidentskému kandidátovi, který nebyl k volbám připuštěn a nyní je v Bělorusku spolu se svým synem vězněn.

„Václav Havel napsal, že lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu. Vážený pane Babaryko, dopis, který Vám píši, je symbolický, otevřený a především podpůrný. Mnohem raději bych Vám ho poslal tak, aby dorazil přímo k Vašim rukám nebo bych Vám rád přímo zatelefonoval a povzbudil Vás. Bohužel to není možné,“ píše v dopise předseda Senátu Vystrčil.

Mezi autory 11 dopisů jsou mj. předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, šéfdirigent České filharmonie Semyon Byčkov, biskup Václav Malý, spisovatelka Kateřina Tučková či bývalý diplomat a mluvčí Občanského fóra Michael Žantovský.