Předseda Senátu Miloš Vystrčil na Slovensku hovořil o opětovném nastartování ekonomiky i procesů svobodného demokratického státu

25.06.2020

senat.cz | Autor: Sue Nguyen


Předseda Senátu Miloš Vystrčil absolvoval svou první zahraniční cestu, která směřovala do sousedního Slovenska, podobně jako tomu bylo u jeho předchůdců v této roli. Pracovní jednání zahájil na Bratislavském hradě se svým parlamentním protějškem Borisem Kollárem, předsedou Národní rady Slovenské republiky. V odpoledních hodinách se setkal s premiérem Igorem Matovičem. Plánovaná schůzka se Zuzanou Čaputovou byla na poslední chvíli zrušena z důvodu karantény, do níž slovenská prezidentka ve středu vstoupila se svou celou kanceláří z preventivních důvodů.

Výstupy z debaty s Borisem Kollárem shrnul předseda Senátu Miloš Vystrčil na společné tiskové konferenci: „Chci poděkovat za debatu, kterou jsme spolu měli, protože jsem z toho cítil, že skutečně vazby mezi Českou republikou a Slovenskou republikou nadále přetrvávají, že máme společné problémy i společný zájem co nejlépe využít potenciálu, který tyto dvě země mají a který se například projevily v tom, že jsme v obou případech velmi dobře zvládli koronavirovou krizi. Nyní je potřeba, abychom stejně dobře zvládli – i díky vzájemné spolupráci – to, co nás čeká po krizi. Protože opětovné nastartování ekonomiky, opětovné nastartování všech dalších procesů, které souvisí s chováním a rozvojem svobodného demokratického státu, je před námi.“

„My jsme se domluvili, že budeme navzájem spolupracovat nejen na úrovni předsedů obou dvou parlamentů, tedy Senátu a Národní rady Slovenska, ale že tu spolupráci rozšíříme, respektive nabídneme její rozšíření i na úroveň výborů. Rovněž jsme se dohodli na tom, že některé plány na to, jak se dál rozvíjet, budeme vypracovávat společně nebo si minimálně aspoň budeme informace vyměňovat,“ doplňuje Vystrčil.

Na cestě předsedu Senátu doprovodila sedmičlenná senátní delegace tvořená Václavem Hamplem, Zdeňkou Hamousovou, Ladislavem Kosem, Zdeňkem Nytrou, Zdeňkem Papouškem, Jaromírem Strnadem a Hanou Žákovou. Svou návštěvou Bratislavy slovenské politické reprezentaci dle parlamentních zvyklostí oplatili jejich nedávnou červnovou návštěvu Prahy, při níž Kollár a Matovič zavítali i do české horní parlamentní komory.

Přílohy