Předseda Senátu Miloš Vystrčil promluvil k Nejvyšší radě Ukrajiny

14.04.2022

senat.cz | 16:47 | Autor: Jana Taušová


Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil je na návštěvě Ukrajiny, kam přijel společně se čtyřčlennou delegací polského senátu vedenou jeho předsedou Tomaszem Grodzkým. Na cestě Miloše Vystrčila doprovází 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička a předseda zahraničního výboru Pavel Fischer. Výprava českých a polských senátorů přijela na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Obě delegace se před zasedáním ukrajinského parlamentu na vlastní oči přesvědčily o otřesných činech, kterých se ruští vojáci dopustili na civilním obyvatelstvu v obcích Boroďanka, Buča a Irpiň během jejich okupace.

Na zasedání Nejvyšší rady Ukrajiny Miloš Vystrčil pronesl projev.

 „Utrpení, které vaše země prožívá, je obrovské. Obrovské a obdivuhodné je však také hrdinství ukrajinského lidu a ukrajinských vojáků. Češi otevřeli svá srdce i své dveře Vašim krajanům, zejména matkám s dětmi, kteří museli dočasně opustit své domovy. Snažíme se o ně dobře postarat a uděláme vše pro to, aby mohli vést plnohodnotný a důstojný život,“ řekl v ukrajinském parlamentu Miloš Vystrčil a dodal: „Nejen já si uvědomuji, že vaši lidé bojují a umírají také za nás a za ideje, na kterých Evropa postavila svoji prosperitu. Až válka skončí, musí být naším společným úkolem a cílem vybudovat na válečných troskách novou, silnou a svobodnou Ukrajinu. Bude to investice do naší společné budoucnosti.“

Následně Miloš Vystrčil ocenil Stříbrnou medailí předsedy Senátu hrdý a statečný ukrajinský lid. Medaili na plénu volených zástupců Ukrajiny převzal předseda Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk.

Předseda českého Senátu navštívil Ukrajinu a konkrétně Kyjev, ještě před ruskou invazí, a to loni v létě. Tehdy přijel u příležitosti oslav 30. výročí nezávislosti státu podpořit vznik Krymské platformy, která vznikla z iniciativy prezidenta Volodymyra Zelenského s cílem deokupace Krymu. Více informací v tiskové zprávě.

Celý projev Miloše Vystrčila v Nejvyšší radě Ukrajiny je níže v příloze.