Předseda Senátu Miloš Vystrčil udělil stříbrnou medaili slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové

16.11.2021

senat.cz | 16:47 | Autor: Sue Nguyen


V předvečer výročí 17. listopadu udělil Miloš Vystrčil v Hlavním sále Valdštejnského paláce Stříbrnou medaili předsedy Senátu prezidentce Slovenské republiky Zuzaně Čaputové. Ocenil tak její mimořádnou péči o pravdu, svobodu, politickou kulturu a vládu práva.

„17. listopadu jsme nastoupili na cestu ke svobodě a demokracii. Je to cesta klopotná, je to cesta nejednoduchá, je to však zároveň cesta krásná a věřím, že pro ostatní inspirativní. Často se dohadujeme o tom, jak po té cestě jít. Co dělat, abychom demokracie dosáhli, jak se chovat. V mnohém se neshodneme. Ale myslím, že alespoň na jedné věci se shodneme. Že důležitý je příklad. A že tím nejdůležitějším příkladem může nebo má být příklad prezidenta nebo prezidentky,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil v úvodu ceremoniálu předání stříbrné medaile.

„Prezidentky, která pečuje o svobodu, o pravdu, o politickou kulturu, o vládu práva. A Slovensko má takovou prezidentku. A já jsem velmi rád, že ji dnes tady v českém Senátu mohu předat ocenění, Stříbrnou medaili předsedy Senátu,“ dodal Vystrčil.

Zuzana Čaputová ve své děkovné řeči uvedla: „Senát Parlamentu České republiky je jedním z pilířů dodržování demokratických principů, lidských práv a svobody v Česku, ale je i nositelem těchto hodnot směrem za hranice vaší vlasti. Stříbrnou medaili předsedy Senátu vnímám  nejen jako ocenění mojí osoby, ale vnímám ho i jako ocenění přátelství a dobrých vztahů mezi našimi krajinami. Nesmírně si toho vážím a děkuji.“

Po skončení slavnostního ceremoniálu se předseda českého Senátu se slovenskou prezidentkou zúčastnili debaty s vysokoškolskými studenty v Jednacím sále. Následně si ve Valdštejnské ulici společně prohlédli instalaci velkoformátových fotografií Václava Havla z cyklu „Bez soucitu“ vizuálního umělce Jiřího Davida, kterou Senát připravil v rámci vzpomínkových akcí při příležitosti 10. výročí od odchodu prvního československého porevolučního prezidenta.

 

Odkaz na článek.

Přílohy