Předseda Senátu na návštěvě Británie

18.11.2021

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události   


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor ČT
--------------------
O vztazích po brexitu dnes v britském parlamentu jednal předseda českého Senátu Miloš Vystrčil. S tamními partnery mluvil i o Číně coby významném obchodním partnerovi, ale také bezpečnostní hrozbě. Podle předsedy zahraničního výboru britské sněmovny není pochyb o tom, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích a útokem novičokem v Salisbury stál ruský stát, Kreml to popírá.

Bohumil VOSTAL, zpravodaj ČT
--------------------
Naposledy vítali předsedové obou komor britského parlamentu hlavu českého Senátu před 23 lety. Tehdy teprve EU zahájila vstupní jednání s Českem o členství. Naopak Británie letos zažívá první rok od dokončení brexitu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu PČR a místopředseda strany /ODS/
--------------------
Cítil jsem to, že všichni, ať byli pro brexit, nebo proti brexitu, to dneska přijali jako hotovou věc a že je potřeba to zohlednit tak, ano, již nejsme členy Evropské unie. Musíme se podle toho zařídit.


Bohumil VOSTAL, zpravodaj ČT
--------------------
Brexitový spor se vede dál. O hraniční režim Británie se Severním Irskem, které je sice součástí Spojeného království, ale zároveň zůstalo na unijním trhu. Předseda dolní komory britského parlamentu pro ČT řekl, že chce po brexitu zlepšovat vztahy s parlamenty v EU.

Lindsay HOYLE, předseda Dolní sněmovny britského parlamentu
--------------------
Brexit nerozdělil jen náš parlament, ale celé rodiny. Neporozumění musíme dát stranou. Jedině tak se můžeme posunout dopředu. To chci vidět i u českého parlamentu. Záleží mi na tom.

Bohumil VOSTAL, zpravodaj ČT
--------------------
S předsedou Senátu jednal i šéf sněmovního zahraničního výboru. Loni ho podpořil a označil za šikanu, když Vystrčilovi komunistická Čína hrozila, že zaplatí tvrdou cenu, pokud navštíví Tchaj-wan.

Tom TUGENDHAT, předseda zahraničního výboru britské sněmovny
--------------------
Vyjádřil jsem obdiv k jeho odvaze, jak se jasně staví za demokracii. Vidíme, jak se Čína snaží šikanovat země jako ČR, Litvu, Lotyšsko, Estonsko a takhle můžu pokračovat.

Bohumil VOSTAL, zpravodaj ČT
--------------------
Ve Spojeném království žije nejmíň 80 000 Čechů. Předseda Senátu v Londýně podpořil schválení korespondenčního hlasování ve volbách. Čeká ho i návštěva veřejnoprávní BBC a českých studentů v Oxfordu. Bohumil Vostal, Česká televize, Anglie.

Přílohy