Předseda Senátu navštívil Jihlavu

07.06.2019

jihlavsky.denik.cz | Autor: Předseda Senátu Jaroslav Kubera, Deník Martin Divíšek


Jihlava - Otevření nové části školy v Jihlavě, naučné stezky ve Smrčné a prohlídku chátrajícího Horáckého zimního stadionu stihl během své páteční návštěvy Vysočiny předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Krátce také jednal s vysočinským hejtmanem a členy rady kraje. „Prvním tématem byla voda, která se ukazuje jako velký problém. Shodně s panem hejtmanem si nemyslíme, že na to jdeme úplně správně. Všichni vědí o tomto problému, ale všichni protestují ve chvíli, kdy se jich nějak dotkne. Když někde chcete vybudovat nádrž, okamžitě se objeví protestní petice,“ popsal situaci Kubera.
Podle něj by měl stát pomoci oblastem jako je Vysočina, které zajišťují vodu pro velké aglomerace. „Pokud bere Praha vodu ze Želivky, měla by se ona nebo stát podílet na investicích, aby se s vodou hospodařilo a byl ji dostatek. Druhá věc je, že se občané musí přesvědčit, že mít v obci nádrž, je výhoda a ne naopak,“ vysvětloval předseda Senátu.
Hejtman Jiří Běhounek požádal Jaroslava Kuberu, aby za Senát do pracovní skupiny Želivka, která řeší problematiku vodní nádrže Švihov a obcí v povodí Želivky na Vysočině, nominoval senátora za Jihlavsko Miloše Vystrčila (ODS). Doposud v této skupině působil Jan Veleba, který však už loni nebyl zvolen senátorem. Podle Běhounka mu bylo slíbeno, že k této změně dojde.